Oblicz Granicę ciągu
Jimi: | | n − 2 | |
Oblicz granicę ciągu lim =( |
| ) n−1 |
| | n − 1 | |
n−18
10 kwi 18:34
Jimi: Bardzo prosze o pomoc ; )
10 kwi 18:38
Krzysiek: a może napisz poprawnie przykład?
po pierwsze nie lim=...
po drugie co to jest to: "n−18" ?
po trzecie zapewne masz skorzystać z liczby 'e' do policzenia tej granicy, na forum znajdziesz
dużo podobnych przykładów.
10 kwi 18:41
jimi: ktos potrafi pomoc ?
10 kwi 18:41
jimi: przepraszam przykład poprawny:
| | n − 2 | |
lin = ( |
| ) n−1 |
| | n − 1 | |
n − znak nieskonczonosci, niewiem jak sie robi
czy teraz ktos mi pomoze ?
10 kwi 18:44
jimi: PROSZE O POMOC
10 kwi 19:01
Krzysiek: jak już pisałem skorzystaj z liczby 'e' do policzenia tej granicy
e:=limn→∞(1+1/n)n
e=limn→∞(1+an)1/an
gdy an→0
10 kwi 19:15
jimi: no dobrze i co mam z tym e zrobic? potrzebuje pomocy, niewiem, nierozumiem jak sie za to zabrac
10 kwi 20:02
jimi: wyjasni ktos jasniej mi ?!
10 kwi 21:31
jimi: czy ktos moze rozwiazac mi to zadanie? !
10 kwi 21:46
Mila:
wiemy, że :
Przekształcamy wyrażenie:
| n−2 | | n−1−1 | | −1 | |
| = |
| =(1+ |
| ) |
| n−1 | | n−1 | | n−1 | |
Skorzystamy z tego
| | −1 | | 1 | |
limn→∞[(1+ |
| )n−1−1]−1=e−1= |
| |
| | n−1 | | e | |
10 kwi 21:57
jimi: wow, dziekuje!
10 kwi 22:04
Janek191:
Lub tak :
| | n −2 | |
an = ( |
| ) n −1 = |
| | n − 1 | |
| | n −1 | | ( 1 − 2n)n | |
= |
| * |
| |
| | n −2 | | (1 − 1n)n | |
więc
| | e−2 | |
lim an = 1 * |
| = e−1 |
| | e−1 | |
n →
∞
11 kwi 11:12