Obniżka procentowa
Karolina: Telewizor kosztował 2000 zł. Jego cenę najpierw podwyższono o 5%, a następnie obniżono o 15%.
Teraz telewizor kosztuje:
A. 1785zł
B. 1500zł
C. 2200zł
D. 1825zł
Proszę o pomoc, z góry dziękuję
10 kwi 18:32
jakubs: 1,05*2000− cena po podwyżce
Następnie 0,85*cena po podwyżce = cena ostateczna
10 kwi 18:39
jack: a)
10 kwi 18:40
On18: 2000 − 100 %
x − 105%
100x = 210000 /:100
x = 2100
2100 − 100%
x − 85%
100x = 178500 /:2
x = 1785
10 kwi 18:42
Karolina: dziękuję
10 kwi 18:45