Mógłby ktoś znalezc błąd?
thebestnickintheweb: Suma Sn = a1 + a2 + ... + an początkowych n wyrazów pewnego ciągu arytmetycznego (an) jest
określona wzorem Sn = n2−2n dla n *= 1. Wyznacz wzór na n−ty wyraz tego ciągu.
moje rozwiązanie:
an = Sn+1 − Sn
Sn+1 = n2 − 1
an = 2n − 1
gdzie jest błąd?
10 kwi 18:32
thebestnickintheweb: dodam ze odp to 2n − 3
10 kwi 18:33
Saizou :
zobacz co wyliczyłeś xd
Sn+1=a1+a2+a3+.......an+an+1
Sn=a1+a2+a3+.......an
Sn+1−Sn=an+1
an+1=2n−1
zatem musimy się cofnąć o jeden wyraz
an=2n−1−2=2n−3 r=−2
10 kwi 18:35
Saizou : znaczy się r=2, ale się cofamy o to 'r' czyli −2
10 kwi 18:38
thebestnickintheweb: aaa dzięki
13 kwi 12:53