macierze
muzg: Mam macierz A [14x14]
Mam macierz B [14x14] jednostkowa
Muszę wykonać operacje na macierzy A, aby stworzyć z niej macierz jednostkową [14x14]
Następnie te same operacje w tej samej kolejności muszę wykonać na macierzy B. Co otrzymam po
przekształceniu macierzy B?
10 kwi 18:13
10 kwi 18:24
muzg: nie za bardzo wiem jak to się ma do tego, czy powstanie w ten sposób macierz odwrotna do
macierzy A?
10 kwi 19:51
Krzysiek: tak
10 kwi 19:58
Trivial:
Powstanie. Myśl o tym jak o eliminacji Gaussa na 14 wektorach niewiadomych na raz. Rozwiązujesz
równanie:
A[ x1 x2 ... x14] = [ e1 e2 ... e14 ]
Axk = ek
gdzie ek − same zera oprócz jedynki w k−tym wierszu. W zapisie macierzowym:
AX = I
Ale takie X to po prostu A−1 (z definicji).
10 kwi 19:59