Draghan: Jeśli
a i
b są długościami podstaw trapezu równoramiennego,
c oznacza długość
jego ramienia oraz w ten trapez jest wpisany okrąg, to
a+b = c+c.
Jeśli
h to długość wysokości trapezu, a
r to długość promienia okręgu wpisanego w ten
trapez, to
h = 2r.
P = (a+b)*h/2
1.
c = 6, r = 2
a + b = c + c = 12
h = 2r = 4
| | (a+b)*h | | 12*4 | |
P = |
| = |
| =24 |
| | 2 | | 2 | |
2. Coś Ci w poleceniu się pomieszało

c = 12cm
P = 96cm
2
a + b = 2c = 24cm
| | h | |
P = (a+b)* |
| = 2c * r = r*12cm |
| | 2 | |
| | P | | 96cm2 | |
r = |
| = |
| = 8cm |
| | 12cm | | 12cm | |
3.
Jeśli zmieszanie różnych rodzajów węgla nie wpływa na to, ile popiołu pozostaje po spaleniu, to
chyba wystarczy ułożyć najzwyklejszą proporcję...?