Najmniejsza wartosć funkcji
Arni: Wyznacz najmniejszą wartość funkcji f(x)=| 2x+6 |+ | x−1|
10 kwi 17:47
Arni: Proszę o pomoc jak narysować wykres tej funkcji?
10 kwi 18:20
Marcin: Przedziałami sobie narysuj
10 kwi 18:21
Arni: wyszło mi że dla x∊(−∞,−3) x=−5/3 dla x∊<−3,1) x=−7 a dla x∊<1,∞) x=5/3 wiec w przedziałach
tylko x=5/3 należy tylko jak to narysować?
10 kwi 18:43
Marcin:
x≤−3
−2x−6−x+1=−3x−5
A to na pewno już narysujesz.
Teraz kolejne przedziały.
10 kwi 18:54
Arni: ale w tym przedziale który napisałeś wyliczony x nie należy do x≤−3 wiec rysuję tylko dla
x=5/3?
10 kwi 19:03
Arni: czy chodzi o to żę rysuję każdą prostą do przedziałów x≤−3 itp tak?
10 kwi 19:03
Marcin: rysujesz każdą prostą. Tak z ciekawości. Skąd taki x, co?
10 kwi 19:06
Arni: a przyrównałem do 0 bezpodstawnie sory
10 kwi 19:08
Marcin: Ty tutaj nie masz obliczać miejsc zerowych
10 kwi 19:09
Arni: ok rozumiem jeszcze jedno pytanie odnośnie odpowiedzi x=−3?
10 kwi 19:18
Marcin: Tak
10 kwi 19:20
PW: Nieeee!. Nie pytali dla jakiego x osiągana jest wartość najmniejsza, lecz
jaka jest wartość najmniejsza.
10 kwi 19:36
bezendu:
Marcin chyba za dużo

!
10 kwi 19:37
Marcin: No w sumie tak:
Policz tą wartość dla x=−3

Wybacz
PW nie denerwuj się
10 kwi 19:37
Marcin: W sumie może i tak

Robię przerwę
10 kwi 19:38