ruch...
mm: 1) W pociągu jadącym ze stała prędkością chłopiec upuścił piłkę. Naszkicuj tor ruchu tej piłki:
a)widziany przez obserwatora pociągu
b)widziany przez obserwatora stojącego na łące, względem którego pociąg porusza się ze stałą
prędkością
2) W pociągu jadącym ze stała prędkością chłopiec rzucił piłkę pionowo do góry. Naszkicuj tor
ruchu tej piłki:
a)widziany przez obserwatora pociągu
b)widziany przez obserwatora stojącego na peronie, względem którego pociąg porusza się ze stałą
prędkością
3) Gondola górskiej kolejki linowej wjeżdża z dolnej stacji na szczyt góry. Lina holująca
tworzy z poziomem kąt 60(stopni). W maszynowni linie nadawana jest prędkość v = 5m/s. Przejazd
na szczyt trwa t=5min. Oblicz prędkość, z jaką gondola wznosi się kierunku pionowym oraz
różnicę wysokości między dolną a górną stacją kolejki.
Odp.: Vy = ok. 4,33m/s , h = 1300m
4) Podczas zawodów balon wzniósł się nad lotniskiem z pionową prędkością V = 5m/s. W czasie
lotu wiał boczny wiatr znoszący balon. Gdy balon osiągnął h = 300m nad ziemią, znajdował się
dokładnie nad punktem kontrolnym odległym od miejsca startu o s = 500m. Oblicz:
a) kąt, jaki tworzył z powierzchnią ziemi kierunek ruchu balonu,
b) prędkość wiatru (w km/h),
c) prędkość balonu względem sędziego stojącego na boisku (w m/s).
Odp.: a) tg(alfa) = ok. 31(stopni) b) Vw = ok. 30km/h c) Vb = ok. 9,7m/s
10 kwi 17:44