Znajdź Macierz
Gosia: Proszę o pommoc, mam do rozwiązania zadanie:
Znajdź taką macierz X, że xA=BBt, gdzie: B: 1 0 1 i A: 7 1
1 2 1 6 1
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
10 kwi 17:24
lolo2: Pomoże ktos?
10 kwi 17:33
Krzysiek: XA=B*BT
X=B*BT*A−1
gdy detA≠0
10 kwi 17:34
Gosia: tylko jak obliczyc te BT
10 kwi 17:36
10 kwi 17:38
Gosia: jakbys mogl by mi ktos pomoc w rozwiazaniu tego na liczbach, bardzo z goory dziekuje ; )
10 kwi 17:38
Gosia: oo super !

czyli potem mam liczyc kazda liczbe z kazdego macierza przez siebie dodajac z
kazdej kolumny ?
10 kwi 17:39
Krzysiek: masz pomnożyć dwie macierze.
B i BT
i otrzymasz macierz o wymiarach 2 na 2.
następnie policz macierz odwrotną do macierzy A.
10 kwi 17:40
Gosia: i pozniej ta odwrotna maciez A pomnozyc przez ta maciez ktora wyjdzie mi z B x BT ?
10 kwi 17:42
Krzysiek: pamiętaj o tym,że mnożenie macierzy nie jest przemienne i masz policzyć:
B*BT*A−1
a nie A−1 B*BT
10 kwi 17:45
Gosia: bxbT wyszlo mi : [ 2 2 2
2 4 2
2 2 2
zgadza sie?
i to teraz pomnozyc mam razy odwrotna maciez A ?
10 kwi 17:47
Krzysiek: nie zgadza się, bo pisałem przecież że ma wyjść macierz wymiaru 2 na 2 a nie 3 na 3...
10 kwi 17:52
Gosia: no tak , ale BT = 1 1
0 2
1 1
to jest dobrze ?
10 kwi 17:53
Krzysiek: tak, i teraz mnożysz B*BT a nie BT*B
10 kwi 17:56
Gosia: to wyszlo mi B x BT = 2 2
2 4
10 kwi 18:05
Gosia: A−1 wyszlo mi = 1 −1
−6 7 i
czy to tez dobrze?
10 kwi 18:10
Krzysiek:
B*BT=2 2
2 6
a macierz odwrotna ok.
10 kwi 18:19
Gosia: a efekt koncowy wyszedl mi : 14 12
22 26
10 kwi 18:20
Gosia: acha to i efekt koncowy podeslalam zly, ale przynajmniej zrozumialam na czym to polega! bardzo
dziekuje, bardzo bardzo!

Pozdrawiam
10 kwi 18:21
Gosia: czyli efekt koncowy: 10 12
34 40
to mozliwe ?
10 kwi 18:23
Krzysiek: raczej
−10 12
−34 40
a czy to możliwe? sprawdź podstawiając do początkowego równania:
X*A=B*BT
10 kwi 18:27
Gosia: no tak minusy zjadlam, bardzo Tobe dziękuję !
10 kwi 18:28