matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Hajtowy:
Macie może jakiś przykład zadania najlepiej maturalnego, gdzie zadanie brzmi:
coś
Wiedząc, że tgα =
policz sinα i cosα
coś
Nie jestem nigdy w stanie zapamiętać schematu jak się robi te zadanie − jak mam podany sin albo cos to dam rade, ale jak już tg to się motam
10 kwi 17:21
ICSP:
coś
√
2
tgα =
= 1 skąd sinx = cosx =±
coś
2
10 kwi 17:26
Draghan:
ICSP
XD
Hajtowy
:
sinα
Chyba wystarczy zapamiętać, że tgα =
...?
cosα
10 kwi 17:41