kwadrat ABCD
Matejko: Kwadrat ABCD o boku a przekształcono przez symetrię osiową względem prostej przechodzącej przez
wierzchołek A i środek E boku CD. Wykonaj rysunek. Wykaż, że pole figury będącej częścią
wspólną kwadratu danego i jego obrazu w tym przekształceniu jest równe połowie pola kwadratu.
proszę o pomoc
10 kwi 17:16
Matejko: moim zdaniem pola nie są równe
10 kwi 17:39
Matejko:
10 kwi 17:54
Mila:

P
□=a
2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PAD'ED=2*PΔADE=2* |
| *a* |
| a= |
| a2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
cnw
10 kwi 18:37
Matejko: nie brałem tego trojkata z D' pod uwage

dzieki
10 kwi 18:41
Mila:
10 kwi 18:42