Planimetria
Marcinek: W trójkącie ABC dane są długości boków: AB = 4 , AC = 6 , BC = 8 . Oblicz długości odcinków,
na jakie dzieli bok BC wysokość opuszczona z wierzchołka A .
Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego nie chce to wyjść w następujący sposób ?
Licze pole trójkąta ze wzoru na połowę obwodu i wszystkie boki , następnie wyliczam H
opuszczone na bok BC i potem próbuje z pitagorasa na trójkąt BKA tyle, że KB wychodzi ujemne
.. Co jest złego w tym sposobie ?
10 kwi 17:02
Tomasz: hmm ciężka sprawa
10 kwi 17:17
Marcinek : pomoże ktoś ?
10 kwi 17:32
Mila:
P
Δ=
√9*(9−4)*(9−6)*(9−8)=
√9*5*3*1=3
√15
3
√15=4h
W ΔADB:
x
2+h
2=4
2
II sposób
Oblicz cosβ z tw. cosinusów
10 kwi 18:10