f. wykładnicza
mierek: Naszkicuj wykres funkcji y=2x−|x| . Dla jakich wartości parametru m równanie 2x−|x| = m
ma przynajmniej jedno rozwiązanie?
Zrobiłem to zadanie i chciałbym się dowiedzieć, czy odpowiedź m∊(0;2> jest prawidłowa?
10 kwi 16:46
Marcin: Ta funkcja wygląda tak
albo
y=22x dla x≤0 lub 20, czyli 1 dla x>0
Czy dla np. m=1.5 masz jakieś rozwiązanie? sprawdź jeszcze raz.
10 kwi 16:53
mierek: już widzę, gdzie mam błąd

Czyli rozwiązanie to m∊(0;1> , prawda?
10 kwi 16:59
Marcin: Prawda
10 kwi 16:59