logarytmy
matemax: a) log2 3* log3 5 *log5 8
b) 91−log3 6
c)810,5log9 12 + 62log6 3
d) (log14 2 +log14 7 +5log5 6)log7 2
e) 62− log6 9 − 25log5 3
f) 2log7 * 5log7
g) log27(log8 5√32)
h) log3 6* log6 7 * log7 9
10 kwi 16:30
Marcin: matemaks zrobiły to sam

!
10 kwi 16:30
matemax: chciałby zrobić ale nie umie
10 kwi 16:32
matemax: ale za to Marcin może mu pomóc
10 kwi 16:33
Marcin: Potrafisz zmieniać podstawę logarytmu?
10 kwi 16:35
matemax: teoretycznie tak, ale praktycznie nie za bardzo
10 kwi 16:37
Marcin: a)
Zobacz czy dasz radę sam
10 kwi 16:44
matemax: po podstawieniu i skróceniu zostanie tylko log
2 8=3
10 kwi 16:48
Marcin: Brawo
10 kwi 16:56
matemax: a reszta?
10 kwi 16:56
Marcin: Podpowiem, że 1 możesz zapisac jako log
33 widzisz teraz?
10 kwi 16:59
matemax: w h) mam po skróceniu log3 3 * log3 9/log3 7
10 kwi 17:00
matemax: czyli w b) będzie 9log3 1/2 ?
10 kwi 17:02
Marcin: h?
| | log37 | | log39 | |
log36* |
| * |
| = log39=2 |
| | log36 | | log37 | |
10 kwi 17:02
Marcin: dobrze myślisz co do b, ale jeszcze nie skończyłeś
10 kwi 17:03
matemax: jesteś wielki
10 kwi 17:03
Marcin: Uczyłem się na filmikach matemaksa

Czuję się zobligowany do pomocy
10 kwi 17:04
matemax: a dokładniej?
10 kwi 17:04
matemax: bo nie wiem o dalej z tym b) wiem, że odpowiedź ma być 1/4
10 kwi 17:05
Marcin: 9 możesz zapisać jako 32
10 kwi 17:05
matemax: czyli 3log3 1/4= 1/4?
10 kwi 17:07
Marcin: No dokładnie
10 kwi 17:07
matemax: sorry, że tak Cie męczę ale logarytmy to dla mnie czarna magia

pomożesz dalej?
10 kwi 17:08
Marcin: Też nie lubię logarytmów.

Próbuj sam, a jak nie będziesz dawać rady, to daj znać. Jak nie ja, to na pewno ktoś pomoże
10 kwi 17:09
matemax: ale już próbowałem. nigdy nie wstawiam zadania jeśli najpierw sam się z nim nie zmierzę
10 kwi 17:10
Marcin: no to np. e)
2=log
636
10 kwi 17:13
matemax: skąd te 36?
10 kwi 17:15
Marcin: No tyle musiałem dać, żeby to było równe 2, rozumiesz?

6
2=36..
10 kwi 17:18
matemax: wiem, ale w przykładzie jest 62− log6 9
nie ma tu nigdzie 62 ani tym bardziej 36...
10 kwi 17:21
Marcin: 6log636−log69= 6log64=4
zamieniłem sobie po prostu 2 na log636
10 kwi 17:23
matemax: ok. z 6log6 4 mam 4, a z 25log5 3 mam 3. i teraz to odejmuje i mam 1. o to chodzi?
10 kwi 17:29
matemax: już wiem!

mam −5 bo muszę jeszcze 25 zamienić na 5
2
10 kwi 17:30
Marcin: Tak, dokładnie. Brawo
10 kwi 17:35
matemax: co z c)? zamieniałem 81 na 92 i teraz muszę zamienić podstawy czy jak?
10 kwi 17:36
matemax: g) już mam zrobione i wyszło mi −1/3
10 kwi 17:37
matemax: w d) mam (1+5log5 6)log7 2 i nie wiem co dalej
10 kwi 17:41
Marcin: A c) zrobiłeś?
10 kwi 17:41
Marcin: matemax a ile to jest 5
log56 ?
10 kwi 17:42
matemax: nie. mam 9log9 12 + 6log6 9 i nie wiem co dalej
10 kwi 17:43
matemax: 6?
10 kwi 17:44
Marcin: Nie sprawdzam wcześniejszych przekształceń, ale nie przesadzaj.
Na pewno wiesz, że alogac=c
10 kwi 17:45
matemax: już mam d) wynik 2
10 kwi 17:45
Marcin: Tak, 6
a więc (1+6)log72=..
10 kwi 17:46
Marcin:
10 kwi 17:46
matemax: wiem, wiem... zostało mi jeszcze tylko f) mam to pomnożyć czy jak?
10 kwi 17:46
Marcin: a
r*b
r=(ab)
r
10 kwi 17:50
matemax: 10log7= 7 ?
10 kwi 17:52
Marcin:
10 kwi 17:53
matemax: nareszcie koniec!

dzięki wielkie za pomoc! trzymaj się
10 kwi 17:54
Marcin: powodzenia w dalszej nauce
10 kwi 17:54
matemax: dzięki
10 kwi 17:55