fdfdsf
fdsfdsfds: Określi liczbę rozwiązań funkcji f(x)=m względem parametru m, jeśli f(x)= |x+2|−|x−3|
x+2≥0 x−3≥0
x≥−2 x≥3
Rozpatruje funkcję w przedziałach
1* (−
∞,−2)
2* (−2,3>
3* <3,
∞)
wyszło mi
| ⎧ | −5 dla x ∊(−∞,−2) | |
| ⎨ | 2x−1 dla x∊(−2,3> |
|
| ⎩ | 5 dla x∊<3, ∞) | |
I jak mam teraz określić liczbę rozwiązań?
10 kwi 16:21
Hajtowy: Przyłóż linijkę równolegle do osi OX i jedź w górę
10 kwi 16:24
Marcin: Świetnie wytłumaczone
10 kwi 16:25
Marcin:

Masz na przykładzie

dla m∊(−
∞;0) − brak rozwiązań. − czerwona linia dla przykładu.
dla m=0 − jedno rozwiązanie. − pomarańczowa linia
dla m∊(0;+
∞) − dwa rozwiązania

− niebieska linia
te linie 'reprezentują' f(x)=m
10 kwi 16:29
fdsfdsfds: Dzięki wielkie ludziska, za łopatologiczne wytłumaczenie mojego problemu. ++++
10 kwi 16:31
Marcin:
10 kwi 16:45