Pola figur
Madzia: W trapezie o podstawach 12 cm i 4 cm kąty między przekątnymi a podstawami mają miary 45
stopni i 30 stopni.Oblicz pole tego trapezu .... jak obliczyć te zadanie ....
Wiem jak zrobić początek P=1/2 (a+b)*h
P=1/2 * (4+12) *h
P = 8 *h
Teraz zrobiłem sobie trapez i zauważyłem że jedną cześcią wspólną jest kwadrat a skoro podstawa
ma cztery więc ta pierwsza część trapezu jest a
więc q = 4+a − stąd że q jest h bo kwadrat ma takie same boki więc 4a z każdej strony.więc to
jest wysokość.
a dalsza część p=12−a
| | 4+a | |
i zrobiłem takie równanie : |
| |
| | 12 −a | |
Jak obliczyć to tang.30 stopni bo tylko tak się da to obliczyć...
Tylko nie wiem co dalej i czy to jest dobrze... jak zrobić te zadanie.... ? nie rozumiem go...
10 kwi 14:06
J: Gdzie zauważyłeś ten kwadrat ?
10 kwi 14:17
martyna: zacznijmy od tego że da się wyliczyć że to jest trapez równoramienny
10 kwi 14:21
martyna: pomyłka

zaraz pomogę proszę o chwilę
10 kwi 14:23
J: Ciekawa teoria martyna ... w trapezie równoramiennym przekątne tworzą ten sam kąt z
podstawą, a tutaj tak nie jest. Ppokaż te obliczenia.
10 kwi 14:25
J: Zadanie jest trywialne ... trzeba tylko zauwazyć,że jest to trapez ..... ?
10 kwi 14:27
J: | | 8√3 | |
...h = |
| i po zadaniu |
| | 3 | |
10 kwi 14:29
J: Sam napisałem bzdurę ... h = 4.
10 kwi 14:34
madzia: jak obliczyc te zadanie ? Skąd wyszedł wam taki wynik ?...
10 kwi 15:02
madzia: z trapezu zauważyłam kwadrat
10 kwi 15:03
J:

Rysunek nieproporcjnalny ..., ale widać , że h = 4 ( bok kwadratu )
10 kwi 15:09
martyna:

α=30 ' sinα=1/2
β=45'
x− przekątna
porównujemy pola trójkąta abc
1/2 * 1/2 *12 *x = 1/2*12 * h
x=2h
h=1/2x
teraz dodaję pola trójkątów abc i adc i porównuję do pola trapezu
12/8x
2 +4/8x
2 = 4x | : x
12/8 x + 4/8 x =4 | *8
16x= 32
x=2
h=1
to moje rozumowanie

proszę dokończyć
10 kwi 15:13
martyna: może źle rysunek

ale rozumownie dobre
10 kwi 15:13
martyna: hmmm faktycznie jednak to jest źle
10 kwi 15:14
martyna: moim sposobem da się zrobić ale do rysunku Pana 'J"
10 kwi 15:15
J: Tłumaczę Ci jeszcze raz ... to jest trapez prostokatny .
10 kwi 15:15
martyna: zgadza sie

już zrozumiałam Twój przekaz
10 kwi 15:16
Pan Rozkmina:

analizując te przekątne bardziej do kąta 45 stopni pasuje czerwona... więc zastanawiałbym się
czy to jest trapez prostokątny
a tu chodzi o przekątną zieloną czyli przekątną trapezu
10 kwi 15:23
Pan Rozkmina: dobra już wiem analizowałem 1 przypadek
zwracam honor
10 kwi 15:23
J: Ciekawe ta czerwona prząkatna ... poczytaj, co to jest przekątna.
10 kwi 15:25
Pan Rozkmina: wiem o co chodzi

ja to napisałem tak dla przykładu.. tak ta przekątna ma taką długość
jedynie jest z przeciwnego wierzchołka poprowadzona
10 kwi 15:26
martyna:

sinα= 30' = 1/2
a moim sposobem można rozwiązać to zadanie

?
"J" co o tym sądzisz ? wiem że Twój sposób jest odpowiedni ale ciekawi mnie mój bo przecież
mozna porównać pola 2 trójkątów do pola trapezu
10 kwi 15:57