prawdopodobieństwo
martyna: Rzucamy 4 razy symetryczną sześcienną kostką do gry. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
polegającego na tym że iloczyn liczb oczek otrzymanych we wszystkich 4 rzutach będzie równy
60.
a wiec tak zadanie umiem

Ω=1296
ale jak dojść w szybki sposób obliczyć te zdarzenia ? P(A) jak to szybko zrobić aby na
egzaminie wyrobić się w jak najszybszym czasie

wiem przeciez można rozpisywać ale to długo
trwa...
jakies pomysły szanowni forumowicze ?
10 kwi 13:33
martyna: ? ? ?
10 kwi 13:40
Piotr 10: Nie ma innego sposobu
wypisanie kilka przypadków to zaledwie kilka minut
10 kwi 14:21
Draghan: Dokładnie

Musisz znaleźć wszystkie czwórki, które przemnożone, dają 60. To nie jest wcale
takie czasochłonne

I teraz takie pytanko z mojej strony: czy należy tutaj rozróżniać kolejność? Czy wszystko
jedno, w jakiej kolejności wypadną, a ważny jest sam iloczyn?
Sam bym policzył z uwzględnianiem kolejności, bo to jednak są wyniki rzutów innych kości.
10 kwi 14:45
J: Kolejność nieważna ..
10 kwi 14:48
Draghan: Hm. Skoro tak mówisz, to nie wypada się nie zgodzić...
10 kwi 14:49
J: Chciałem napisać ... ważna ... (6,5,2,1) to inny wynik niż (6,5,1,2)
10 kwi 14:50
J: Obliczenie IAI mozna sobie nieco ułatwić:
− na pierwszym miejscu 6 i pozostałe muszą dać iloczyn 10 (1,2,5) − 6 permutacji
− na pierwszym miejscu 5 i pozostałe muszą dać iloczyn 6 (1,2,3) − 6 permutacji
(1,1,6) − 3 permutacje ..... itd.
10 kwi 15:00
Draghan: "na pierwszym m−cu 5 i pozostałe muszę dać iloczyn 6"

Dlaczego tak?
Poza tym... Jeśliby policzyć w taki sposób, że w Ω znajdują się czterowyrazowe zbiory (nie
ciągi), a zbiór zdarzeń sprzyjających też będzie zawierał 4−wyrazowe ciągi, to również
powinniśmy otrzymać poprawny wynik. Tak myślę przynajmniej

Tylko które podejście jest poprawne?
10 kwi 15:29
Draghan: a zbiór zdarzeń sprzyjających też będzie zawierał 4−wyrazowe zbiory*
10 kwi 15:30
J: Pomyłka ....

, pozostałe muszą dać oczywiście iloczyn 12
10 kwi 15:31
J: Oczywiście,że będą to 4 − wyrazowe ciągi ( nie zbiory !)
10 kwi 15:33
martyna: dzięki chłopaki wasza rada się przyda na pewno
10 kwi 15:33
Mila:
60=2*2*3*5
Zdarzenia sprzyjające:
| | 4! | |
(2,2,3,5) mamy |
| =6 możliwości |
| | 2! | |
(1,4,3,5) mamy 4! =24 mozliwości
(1,6,2,5) mamy 4! =24 możliwości
10 kwi 15:42
Draghan: Właśnie miałem pisać, że wypisywanie 6 przypadków też nie jest najszybszym sposobem

Oczywiście wyżej, z tymi zbiorami, zbłądziłem zupełnie.

Proszę o wybaczenie.
10 kwi 15:47