.
Piotr 10: Dany jest trójkąt ABC, w którym IACI=6, IBCI=14. Odcinek dwusiecznej kąta ACB zawatyy w
trojkacie ma dlugosc 8. Wyznacz pole trojkata.
| | 80√41 | |
Wyszło mi, że P= |
| |
| | 21 | |
Może ktos sprawdzić?
10 kwi 13:13
Marcin: Napisz jak to liczyłeś, bo jestem ciekawy
10 kwi 14:01
Piotr 10: Na 2 sposoby
raz z wykorzystaniem pewnego twierdzenia
6*14=8
2+x*y , gdzie x, y to dlugosci na jakie dwusieczna podzielila trzeci bok
a drugi raz z pól
| | 1 | | 1 | |
{1}{2}*8*6*sinα+ |
| *8*14*sinγ= |
| *6*14*sin2α |
| | 2 | | 2 | |
wyloczny z tego będzie cosα.
10 kwi 14:10
Piotr 10: sory, ze z bledami, ale szybko pisalem
10 kwi 14:10
Marcin: To twierdzenie, to twierdzenie o dwusiecznej

Tylko że u mnie zapis był inny
Wychodzi na to samoo
10 kwi 14:24
Piotr 10: Marcin mi bardziej chodziło o zapis tego
6*14=82 +x*y − to wynika z tw. o długosci dwusiecznej
10 kwi 14:28
Piotr 10: Te równanie pozwoili wyznaczyć x lub y a potem z tw. kosinuów
10 kwi 14:29
Piotr 10: '' W każdym trojkacie iloczyn dlugosci bokow zawartych między dwusięczna kata, jest równy
kwadratowi dwusiecznej kata miedzy nimi zawartego , powiekszonej o iloczyn dlugosci bokow na
jakie podzielila dwusieczna trzeci bok''
10 kwi 14:31
Marcin: Ok. Zapamiętać, zapisać. Dzięki
10 kwi 14:37
Mila:
Dobrze.
10 kwi 15:11
Piotr 10: Ok, dziękuję
10 kwi 18:17