1 obliczyć stsunek objetości kuli do objetości szescianu 2 obli objęto stozka
AS: Zad1.W szescianie o krawedzi 20 umieszczono kele najwiekszą z mozliwych. Oblicz stosunek
objetosci kuli do objetosci szescianu
Zad 2
Tworzaca stozka jest o 2 dluzsza od promienia podstawy . Pole powieszchni bocznej stozka wynosi
120 π. Oblicz objetość stozka
Pomocy




!
10 kwi 12:23
J: Ad1) Promień kuli to r = 10 , policz objętości brył i stosunek
10 kwi 12:25
AS: Proszę zmienić Nick,jest już zajęty.
10 kwi 12:31
Mat : Prosze o rozwiazania tych zadan
10 kwi 12:56
J: No to próbuj zad 1. Ile wynosi objetość kuli o promieniu r ?
10 kwi 13:07
Mat : wyszlo mi V=0,012 chyba zle a dlaczego promien to r=10
10 kwi 13:41
Mat : Wedlug wzoru ktorego uzylem V=3/4 πR przez kwadrat ?
10 kwi 13:43
J: | | 4 | | Vk | |
Vk = |
| π(10)3 i Vs = (2*10)3 i teraz polic:; |
| = ... |
| | 3 | | Vs | |
10 kwi 13:45
Mat : Vk=4/3π(1000)
Vk= i nie wiem ?
10 kwi 14:00
J:
Nie oliczaj rachunkowo , bo się poplątasz ... od razu podstaw za Vk i Vs i uprość
( podziel przez 103)
10 kwi 14:01
Mat : To jaki wynik wyjdzie w Vk I Vs nie kumam prosze o rozwiazanie tego zadania 1 pliss?
10 kwi 19:20
Mat : Błagam
10 kwi 19:32