równanie logarytmiczne z parametrem
selw: Dla jakich wartości parametru m równanie (2log0.5m−1)x2 − 2x + log0,5m = 0
ma co najmniej jeden pierwiastek?
m−1>0 −−> m>1
10 kwi 11:27
Piotr 10: Wpierw to dzedzina
Potem zrob zdarzenie przeciwne, czyli okresl dla jakich 'm' rownanie nie ma pierwiastków
10 kwi 11:29
J:
1) m > 0
2) Δ ≥ 0
3) 2log0.5m − 1 = 0
10 kwi 11:33
selw: 3) 2log0.5m − 1 = 0
Możesz wyjaśnić, dlaczego tak?
10 kwi 11:34
J: Bo wtedy równanie ma postac: −2x + log0.5 = 0 , ma jeden pierwiastek.
10 kwi 11:37
wredulus_pospolitus:
albo inaczej
gdy 3) 2log0.5m − 1 = 0 to współczynnik przy x2 będzie =0 ... czyli nie będzie to
wielomian stopnia drugiego, a stopnia pierwszego (wykres to funkcja prosta)
10 kwi 11:40
selw: Dzięki.
12 kwi 12:25