co dalej ?:(
Bart: Mam problem z następującym zadaniem:
(3−2√2)x + (3 + 2√2)x = 6x
za 3 − 2√2 podstawiam 'a' , a> 0
ax + a−x = 6x | * ax
a2x − (6a)x + 1 = 0
za ax mogę jeszcze podstawić t , t>0
t2 − 6xt +1 = 0
i co dalej ?: (
2 lis 13:48
Kasia: (3−2
√2)
x+(3+2
√2)
x=6
x
| | 1 | | 1 | |
(3−2*2( |
| )x+(3+2*2( |
| )x=6x
|
| | 2 | | 2 | |
3
x−2
(3x2)+3
x+2
(3x2)=6
x
3
x+3
x=6
x /:6
x
zmienna pomocnicza t
t+t=1
2t=1
t=0,5
x=1
2 lis 14:19
Bart: Dziękuję
2 lis 14:22
Allah Akbar!: niestety tez mecze sie z tym zadaniem, ale rozwiazanie Kasi jest zle
nie mozemy zapisac, ze:
(3−2√2)x= 3x − 23/2*x
2 lis 14:30
Bart: (3−23x/2)
2 lis 14:33
Bart: nie można tak rozłożyć tego

(3 − 2
3/2)
x nie równa się 3
x − 2
3x/
2
2 lis 14:35
Miś:
x = 1, bo
(3 − 2√2)1 + (3 + 2√2)1 = 3 + 3 = 6
2 lis 14:59
Bart: no ok, ale trzeba to jakoś udowodnić ; )
2 lis 15:06
Bart: Nikt nie ma pomysłu, jak poprawnie to rozwiązać ?
Przerobiłem sporo różnych opcji, jednak bez skutku
2 lis 17:11
Bart: POMOCY

2 lis 19:07
Bart: POMOCY

2 lis 19:07
Bart: nikt nie ma pomysłu ?
2 lis 22:57
Nikka: a czy na pewno tam powinno być 6x − nie przypadkiem 6, wtedy wszystko ładnie wychodzi...
2 lis 23:50
Zbronek: (3−2√2)
x + (3 + 2√2)
x = 6
x
za 3 − 2√2 podstawiam 'a' , a> 0 a
x + a
−x =(a+a
−1)
x
| (a2)x | | 1 | | (a2+1)x | |
| + |
| = |
| |
| ax | | ax | | ax | |
| (a2)x+1 | | (a2+1)x | |
| = |
| ⇔x=1 |
| ax | | ax | |
3 lis 08:28
Nikka: a jak Ci wyszło (a2)x+1 = (a2 +1)x
3 lis 08:45
Nikka: aaaaaaaa, ok, już wiem
3 lis 08:46
Nikka: ale nadal nie wiem skąd się wzięło rozwiązanie, w jaki sposób wyszło x=1
3 lis 08:49
Zbronek:
(a2+1)x=(a2)x+1 ,
tylko dla n=1 prawdziwe jest (a+b)n=an+bn
3 lis 09:43
Nikka: łatwe zadanie to nie było
3 lis 10:51
Bart: całą noc siedziałem nad tym i też udało mi się dojść do takiej postaci ; )
a
2x + 1 = (6a)
x
6a = 6(3− 2
√2) = 18 − 12
√2
a
2 = (2−2
√2)
2 = 17 − 12
√2
można więc napisać, że 6a = a
2 +1
czyli:
a
2x + 1 = (a
2 + 1)
x <=> tylko dla x =1

Dzięki wszystkim za zaangażowanie
3 lis 17:49
Bart:
11 lip 13:21
Bart: bart
11 lip 13:22
bart:
11 lip 13:22