Ciagi ;/
Piter23: Wyznacz ciąg arytmetyczny(a
n) w ktorym
a) a
4=3 i s
6=17
tak wiec zastosowalem 2 wzory
a
n=a
1+(n−1)r
i
s
n=
a1+an2*n
wyszlo mi 3=a
1+2r
i
17=(2a
1+5)*3 nie wiem co mam dalej zrobic
9 kwi 23:41
Janek191:
a
4 = a
1 + 3 r = 3 ⇒ a
1 = 3 − 3r
a
6 = a
1 + 5r = 3 − 3 r + 5 r = 3 + 2 r
S
6 = 0,5*( a
1 + a
6}*6 = 3*( 3 − 3r + 3 + 2 r) = 3*(6 − r) = 18 − 3 r = 17
3 r = 18 − 17 = 1
========
| | 1 | |
a1 = 3 − 3* |
| = 3 − 1 = 2 |
| | 3 | |
=======================
9 kwi 23:47
5-latek: masz wyznaczyc ciag arrytmetyczny (czyli wzor na wyraz an
Po co CI tu suma
DO wzoru na wyraz an ppotrzeba wyznaczyc wyraz a1 i roznice r
Robisz to tak
Piszesz uklad rownan
przeciez a4= a1+3r
a6= a1+5r
to
{a1+3r=3
{a1+5r=17
Wyznacz ztego a1 i r i napisz ten wzor
Albo tak wiemy ze a6= a4+2r to a6= 3+2r to 17=3+2r to r= policz i potem wylicz a1
9 kwi 23:49
Janek191:
@ 5 − latek
S
6 = 17 , a nie a
6 = 17
9 kwi 23:51
Piotr:
tam jest S
6 a nie a
6
9 kwi 23:51
Piotr:
gdyby bylo a
6 to po co uklad rownan ? a
6 − a
4 = 2r i po sprawie
9 kwi 23:52
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
an = a1 + ( n −1)*r = 2 − ( n −1)* |
| = 2 − U{1}[3} n + |
| |
| | 3 | | 3 | |
9 kwi 23:53
agulka:
a
4=a
1+3r=3⇒a
1=3−3r
| | a1+a6 | |
S6= |
| *6=17, a6=a1+5r |
| | 2 | |
(a
1+a
1+5r)*3=17
9 kwi 23:53
5-latek: No tak macie racje tam jest S
6 a nie a
6
Zmylilo mnie to ze napisal to mala litera i przeczytalem to jako a
6
czas albo spac albo zmienic okulary
9 kwi 23:56
Piotr:
ja na poczatku tez myslalem, ze to a
6 ale jak zobaczylem wzor na sume to spojrzalem jeszcze
raz
9 kwi 23:58
Piter23: dziekowac za pomoc ogolnie cos nie moge pojac tych ciagow

za duzo w szkole opuściłem i sa
tego skutki
10 kwi 00:00
Piotr:
ciagi nie sa trudne. postaraj sie je zrozumiec.
do wzorow mozesz sobie dojsc samemu
10 kwi 00:04
Piter23: Dziekowac za rade

mam nadzieje ze jak pocwicze z kilkanoscie godzinek na zadaniach to mi to
wejdzie do glowki
10 kwi 00:09
5-latek: To sa 3 wzory na krzyz w ciagach ale najwazniejszse jest zrozumiec jak powstaje kolejny wyraz
w ciagu arytmetycznym i geometrycznym .
Jesli to zrozumiesz to potem to juz latwo
10 kwi 00:15