REKURENCJĘ ZADANIE HELP
Aleksandra: Podaj rekurencję definicją ciągu an, gdzie n ε N
a)
Zadanie2.
Dany jest ciąg arytmetyczny 2,5,8,11,14 Podaj wzór rekurencyjny tego ciągu
Proszę o pomoc na jutro mam parę zadań a nie dam rady sama wszystkich zrobić ...:(
9 kwi 22:58
Janek191:
z.2
a1 = 2
an + 1 = an + 3
9 kwi 23:01
Aleksandra: jak to obliczyłeś?
pierwszy wyraz to a1= 2
an+1 tzn ze drugi to wlasnie an+1 i plus trzy bo jest taka różnica?
jak będę mieć zadanie 3,10,16,18? może tak być

pozdrawiam

przy ciężkiej nauce
9 kwi 23:21
Janek191:
Do wyrazu poprzedniego dodajemy różnicę r = 3 .
a) Napisz jeszcze raz ,bo nie wiadomo o co chodzi
9 kwi 23:25
Aleksandra: | | n(+1)2 | |
Udowodnij, że 13+23+...+n3 = |
| |
| | 2 | |
10 kwi 01:18
Aleksandra: to do innego zadania
10 kwi 01:18
Janek191:
Wzór źle przepisany − nie da się udowodnić
10 kwi 08:38