proszę o rozwiązanie
michał: Dla jakich wartości parametru m ( m należy do R ) zbiór rozwiązań nierówności
( m − 1 ) x2 + ( m + 2) x + m −1 ≤ 0
zawiera się w zbiorze rozwiązań nierówności 1 − 2x / x2 + 1 ≥ 1
odpowiedż to m ∊ < 3 do + nieskończoności )
9 kwi 22:56
Domel:
Wg mnie jeżeli m∊R to nierówność:
( m − 1 ) x2 + ( m + 2) x + m −1 ≤ 0
jest spełniona gdy współczynnik „a” jest < 0 i Δ ≤ 0
a = m − 1
m − 1 < 0 => m < 1 − i tu już coś nie gra z twoją odpowiedzią, że m∊<3; +oo)
A druga sprawa − spróbuj jakoś po ludzku napisać drugie równanie z zastosowaniem ułamków ( z
dużym „U”)
9 kwi 23:25
ZKS:
Domel chyba nie zrozumiałeś treści zadania.
9 kwi 23:27
Piotr:
Domel przede wszystkim to najpierw trzeba rozwiazac druga nierownosc.
9 kwi 23:34
ZKS:
1 − 2x ≥ x
2 + 1
x
2 + 2x ≤ 0
x(x + 2) ≤ 0 ⇒ x ∊ [−2 ; 0]
Δ ≥ 0 ⇒ (m + 2)
2 − 4(m − 1)
2 ≥ 0 ⇒ m(m − 4) ≥ 0 ⇒ m ∊ [0 ; 4]
af(0) ≥ 0 ⇒ (m − 1)
2 ≥ 0 ⇒ m ∊ R
af(−2) ≥ 0 ⇒ (m − 1)(5m − 5 − 2m − 4) ≥ 0 ⇒ (m − 1)(m − 3) ≥ 0 ⇒ m ∊ (−
∞ ; 1] ∪ [3 ;
∞)
| | m + 2 | | m + 2 | |
−2 < xw < 0 ⇒ 2 > |
| > 0 ⇒ 4 > |
| > 0 ⇒ m ∊ (−∞ ; −2) ∪ (2 ; ∞) |
| | 2(m − 1) | | m − 1 | |
Iloczyn tych przypadków nam daje m ∊ [3 ; 4]
Jeszcze zostało nam kiedy mamy brak rozwiązań ponieważ zbiór pusty zawiera się w każdym
zbiorze.
Δ < 0 ∧ a > 0 ⇒ m ∊ (−
∞ ; 0) ∪ (4 ;
∞) ∩ m ∊ (1 ;
∞) ⇒ m ∊ (4 ;
∞)
Bierzemy na samym końcu sumę zbiorów m ∊ [3 ; 4] ∪ m ∊ (4 ;
∞) i otrzymujemy odpowiedź
m ∊ [3 ;
∞).
Nie daję głowy za to rozwiązanie.
9 kwi 23:49
ZKS:
Widzę już chochlika. Na samym początku winno być
m(m − 4) ≤ 0 ⇒ ...
9 kwi 23:51
Domel: Mam pytanko − bez wchodzenia w drugą funkcję:
Kiedy funkcja kwadratowa typu ax
2 + bx + c jest ≤ 0 dla dowolnego x − również z przedziału
<−2; 0>

10 kwi 00:13
ZKS:
Nie za bardzo rozumiem pytanie "... dla dowolnego x − również z przedziału [−2 ; 0]" tej części
nie rozumiem.
10 kwi 00:16
ZKS:
Chodzi o to kiedy nierówność typu ax2 + bx + c ≤ 0 jest spełniona dla każdego x ∊ R?
Czy chodzi dla x ∊ [−2 ; 0]?
10 kwi 00:20
Domel: Weźmy dla każdego x∊R (a to chyba znaczy, że dla x∊<−2; 0> też)
10 kwi 00:30
ZKS:
Dlatego nie zrozumiałem za bardzo bo jeżeli dla każdego x ∊ R to już nie było potrzeby pisać
również dla x ∊ [−2 ; 0].

Rozważamy zatem nierówność ax
2 + bx + c ≤ 0 która ma być spełniona dla x ∊ R.
Najpierw zaczynamy od funkcji stałej tak więc
a = 0 ∧ b = 0 ∧ c ≤ 0
teraz rozpatrujemy funkcję kwadratową czyli zakładamy że a ≠ 0.
Aby ta nierówność była spełniona dla wszystkich x ∊ R to współczynnik przy najwyższej potędze
czyli a musi być mniejsze od zera (ramiona skierowane do dołu) zapisując ten warunek mamy
a < 0. Ten warunek jeszcze nam nie zapewnia tego że ta nierówność będzie spełniona dla x ∊ R.
Parabola może stykać się z osią OX ale nie może być ponad nią tylko pod lub się stykać tak
więc warunek zapisujemy jako Δ ≤ 0.
To by było na tyle jak coś jest jeszcze nie jasne mogę spróbować dalej wyjaśnić.
10 kwi 00:41
Domel: No a ja właśnie te warunki zapisałem o 23:25 i okazało się, że nie zrozumiałem zadania.
Wydawało mi się logiczne, że jeżeli dla nierówności kwadratowej
(m − 1)x2 + (m + 2)x + m −1 ≤ 0
z warunku a<0 wynika m<1 to rozwiązaniem nie może być podane wcześniej przez Mixhała m>3
10 kwi 00:50
Piotr:
ładnie. a juz chcialem pisac :
1)a=0 ∧ b=0 ∧ c ≤0
2) a < 0 ∧ Δ ≤ 0
i juz
10 kwi 00:50
Piotr:
Domel przeczytaj kilka razy o co chodzi w zadaniu. ze x∊R oznacza, ze rozwazamy rozwiazania
wsrod liczb rzeczywistych.
10 kwi 00:51
ZKS:
To są dwa różne zadania
Domel.

Pisz czego nie jesteś pewny to się jakoś postaramy
wytłumaczyć.
10 kwi 00:54
ZKS:
U mnie do tych pierwszych warunków trzeba dać a ≠ 0 ⇒ m − 1 ≠ 0 ⇒ m ≠ 1.
Jeszcze zauważyłem.
10 kwi 01:08
Domel: Skoro m∊<3; +oo) to zobaczmy np. dla m = 5
(m − 1)x2 + (m + 2) x + m −1 ≤ 0
4x2 + 7x + 4 ≤ 0
Δ = 49 − 64 = −15 ∧ a ≥ 0
Brak pierwiastków więc funkcja jest zawsze > 0 − nierówność niespełniona
10 kwi 03:09
ZKS:
No tak i w czym rzecz?
10 kwi 03:11
Domel: Michał napisał
proszę o rozwiązanie
michał: Dla jakich wartości parametru m ( m należy do R ) zbiór rozwiązań nierówności
(m − 1)x2 + (m + 2)x + m −1 ≤ 0
zawiera się w zbiorze rozwiązań nierówności 1 − 2x / x2 + 1 ≥ 1
odpowiedż to m ∊ < 3 do + nieskończoności )
ODPOWIEDŹ MI NIE PASUJE − W TYM RZECZ
Zresztą z twoich wyliczeń wynika też, że m∊<3; oo)
A ja pokazuję, że np. dla m=5 rozwiązania nierówności
(m − 1)x2 + (m + 2)x + m −1 ≤ 0
nie zawierają się w przedziale x∊<−2; 0>
10 kwi 03:37
ZKS:
Domel przecież napisałem cytuję siebie
"Jeszcze zostało nam kiedy mamy brak rozwiązań ponieważ zbiór pusty zawiera się w
każdym zbiorze.".
10 kwi 03:40
Domel: Czuję się jakbym dostał sadzą po oczach − ni w ząb nie rozumiem tych wywodów z 23:49 ani
późniejszych objaśnień (mi to chyba totalnie zaciemniły sytuację).
Chyba się prześpię z problemem
10 kwi 03:59
ZKS:
Pierwsze warunki są po to aby zbiór rozwiązań tej nierówności był zawarty w zbiorze
x ∊ [−2 ; 0] czyli rozwiązania tej nierówności muszą należeć do przedziału [−2 ; 0] nie
mogą wychodzić po za zbiór bo wtedy nie będzie on zawarty w zbiorze [−2 ; 0]. Natomiast
drugie założenia są po to aby ta nierówność nie miała rozwiązań (zbiór pusty) a jak wiemy
zbiór pusty zawiera się w każdym zbiorze.
10 kwi 04:06