Napisz równanie prostej, której wykres jest podany na poniższych rysunkach. Równanie prostej
zapisz w postaci ax + by = c, gdzie a, b, c ∊ C.
Nie rozumiem tego kompletnie, czy mógłby mi to ktoś w miarę prosto wytłumaczyć?
Ustaliłam z rysunku w podręczniku, że wzór funkcji y = 1,5x + 3, ale nie wiem jak doprowadzić
to do postaci ax + by = c
W książce mam podaną odpowiedź: −3x + 2y = 6
Jak dojść do takiego zapisu?
(w tym przypadku mnozysz przez
2 )
| 3 | ||
y = | x + 3 | |
| 2 |
| 3 | ||
− | x + y = 3 /*2 | |
| 2 |