Prawdopodobieństwo
Kirito: Zad 1
Z talii 52 kart wyciągamy losowo 5 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania :
a) samych kierów
b) 3 kierów
c) 3 kierów i 2 trefli
Z tali 32 kart ( od 7 asów ) wyciągnięto losową kartę. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia :
a) wyciągnięta karta jest asem lub kierem.
Powinno wyjść 11/32 a mi wychodzi 3/8

Zad 3
W urnie jest 10 kul, z których 4 są białe. Wyciągamy losowo bez zwracania 3 kule. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednej kuli białej.
Liczę na pomoc, będę wdzięczny.
9 kwi 22:41
Ajtek:
Pokaż rozwiązanie z tymi 32 kartami.
Jakieś pomysły na pozostałe zadania?
9 kwi 22:43
Draghan: Kirito, czy tego zadania 1. już dziś nie wrzucałeś na forum?
9 kwi 22:43
PW: | | 12 | | 3 | |
A wiesz dlaczego |
| = |
| jest złą odpowiedzią? Bo zdarzenie "wyciągnięto asa lub |
| | 32 | | 8 | |
kiera" nie ma 12 elementów (jeden z asów jest kierem).
9 kwi 22:49
Ajtek:
Cześć
PW 
.
9 kwi 22:50
Kirito: Tak, wrzucałem te zadanie 1, ale nikt go nie rozwiązał, napisałeś mi ,że to można policzyć za
pomocą tabelki, ale jednak wolał bym się dowiedzieć jak to się liczy normalnym sposobem.
W 1 zadaniu mają wyjść takie wyniki
a) 33/66640
b) 2717/33320
c)143/16660
@ Ajtek
Moje rozwiązanie to 4/32+8/32=12/32 po skróceniu 3/8 lecz jak już napisałem prawidłowy wynik to
11/32
W zadaniu 3 powinny wyjsc :
5/6
9 kwi 22:51
Janek191:
z.1
| | | | 52 ! | | 48*49*50*51*52 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = |
| | | 5 ! * 47 ! | | 1*2*3*4*5 | |
| | | | 13 ! | |
a) I A I = | = |
| = |
| | | 5 ! *8 ! | |
b)
c)
9 kwi 22:52
Ajtek:
Dlaczego w zadaniu 2 masz błąd już wiesz.
Natomiast mi wyniki nie są do niczego potrzebne. Rozwiążę te zadania bez problemu. Mi chodzi o
Twój wkład w rozwiązania. Czy coś ruszyłeś, policzyłeś np |Ω| w zadaniu 1?
9 kwi 22:54
Draghan: Kirito, jeśli powiedziałem "za pomocą tabelki" to na 101% mówiłem o innym zadaniu

Zapewne z rzutami kostką, czy czymś takim
9 kwi 22:56
Janek191:
z.3
| | | | 10 ! | | 8*9*10 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 120 |
| | | 3 ! * 7 ! | | 6 | |
A' − zdarzenie losowe przeciwne do A
| | | | 4*5*6 | |
I A ' I = | = U{ 6 !}}{ 3 ! * 3 !} = |
| = 20 |
| | | 6 | |
zatem
| | 1 | | 5 | |
P( A) = 1 − P( A' ) = 1 − |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
=================================
9 kwi 22:58
Kirito: Ajtek mój wkład jest spory, tych zadań było więcej tylko akurat z tymi mam problem.
No z tego co wiem w 1 zadaniu omega wynosi 52/5
Czyli jak a) Ω=52/5 A= 13 − bo tyle jest kierów w tali ?
czyli 13 przez 52/5 w ułamku ? Jak się liczy taki piętrowy ułamek ?
9 kwi 23:03
Viktor: Janek z drzewka też sie zrobi to 3,prawda?
9 kwi 23:07
Kirito: @Janek
Jak byś mógł to napisz mi o co chodzi z tymi wykrzyknikami

i dziękuje za pomoc.
9 kwi 23:08
Janek191:
| |
− symbol Newtona , a nie ułamek |
| |
52 ! = 1*2*3* ...* 51*52 52 siłnia
9 kwi 23:08
Draghan: Myślę, że nie byłoby tam problemu z drzewkiem
9 kwi 23:08
Kirito: Ok, jeszcze raz dzięki za pomoc
9 kwi 23:11
Janek191:
z.1
| | 48*49*50*51*52 | |
a) I Ω I = |
| = |
| | 1*2*3*4*5 | |
| | 13 ! | | 9*10*11*12*13 | |
I A I = |
| = |
| = |
| | 5 ! *8 ! | | 1*2*3*4*5 | |
więc
9 kwi 23:20
Janek191:
z.2
I Ω I = 32
I A I = 32 : 4 + 3 = 8 + 3 = 11 ( jeden as jest wśród 8 kierów )
więc
================
10 kwi 08:04