\bardzo prosze o pomoc
Barry: O nieskończonym ciągu an wiadomo, że jest ciągiem arytmetycznym o różnicy 3. Ciąg xn jest
określony następująco: xn= 2an.
a) Wykaż, że ciąg xn jest ciągiem geometrycznym o ilorazie 8.
b) Wiedząc dodatkowo, że suma czterech początkowych wyrazów ciągu xn jest równa 2340,
wyznacz a1
9 kwi 22:22
Barry: ?/
9 kwi 22:32
zombi: | xn+1 | | 2an+1 | |
| = |
| = 2an+1−an = ... |
| xn | | 2an | |
9 kwi 22:38
Barry: podpunkt a mam nie moge b) obliczyć
9 kwi 22:42
Barry: | | 1−84 | |
mam tak 2340=a1* |
| dobre rórwanie ? |
| | 1−8 | |
9 kwi 22:43
Barry: bo wynik mi sie nie zgadza
9 kwi 22:43
Barry: ?
9 kwi 22:52
zombi: x1+x2x3+x4 = 2a1 + 2a2 + 2a3 + 2a4 =
2a1 + 2a1+3 2a1+6 + 2a1+9 = 2a1 (1 + 8 + 64 + 512) = 2a1*585 = 2340
⇒ 2a1 = 4 ⇒ a1 = ...
9 kwi 22:58
zombi: Początek miał wyglądać tak:
x1 + x2 + x3 + x4 =...
9 kwi 22:58