Rachunek Prawdopodobieństwa.
~Kacper~: Proszę o pomoc w rozwiązaniu. Wiem że trzeba to jakoś szturchnąć rozkładem Poissona ale coś mi
nie idzie
Dziesięć osób stara się o prace w pewnej firmie przy czym tylko 4 z nich mają wyższe
wykształcenie.Prezes nie ma czasu na przeprowadzanie rozmów kwalifikacyjnych więc wybiera
osoby losowo . Oblicz prawdopodobieństwo, że spośród trzech wybranych osób wszystkie mają
wyższe wykształcenie.
9 kwi 22:08
PW: Równie dobrze można szturchnąć kijem.
Według Ciebie zadanie "wsadził łapę i wyciągnął trzy elementy spośród dziesięciu" to jest coś
co nazywają rozkładem Poissona?
9 kwi 22:42
~Kacper~: Jak nie umiesz zjebie zrobić to się nie wypowiadaj. Doszedłem to rozwiązania bez Twojej pomocy.
Skoro uważasz się za takiego super matematyka że możesz wejść i hejtować to czemu nie
popiszesz się rozwiązaniem. A skoro mówię że trzeba zrobić rozkładem Poissona to tak jest bo
aktualnie przerabiam ten dział na RP i to też zadanie jest w tym rozdziale w książce. Wieć
ssij bata i zamknji pysk !
10 kwi 11:00
jakubs: Widzę kultura osobista na wysokim poziomie...
10 kwi 11:12
5-latek: I to ma byc ku.....a przyszly magister czy inzynier
Zanim cos takiego napiszsesz na drugi raz (studencie to najpierw wallnij sie w ten glupi leb
10 kwi 11:15
Draghan:
Smuci mnie ten
~kacper~
Poza tym, że to bardzo nieładnie z jego strony − to jeszcze absurdalnie to brzmi, słyszeć takie
"zarzuty" w stosunku do
PW (którego w życiu bym nie posądził o niekompetencję).
A tak z ciekawości − zadanko raczej nie wymaga stosowania matematyki, której uczą na uczelniach
wyższych, prawda?
Mi się wydaje, że poradziłbym sobie klasycznym prawdopodobieństwem i kombinatoryką. Mylę się?
10 kwi 11:26
Ajtek:
Szkoda słów, witam obecnych
.
10 kwi 11:31
wredulus_pospolitus:
Dreghan ... dokładnie ... jest to 'typowe' licealne zadanko z prawdopodobieństwa.
Nie wiem co tutaj ma rozkład Poissona 'zrobić'.
10 kwi 11:39
Draghan: Czyli jednak
Ja też nie wiem, co do tego ma rozkład Poissona, ale to już z takiej przyczyny, że nie mam
pojęcia, co to jest
Mnie − owszem − można posądzać o niekompetencję
Się nie obrażę, bo taka prawda
A tak poza tym, to witam również
10 kwi 11:45