równanie wymierne
pcp: witam
mam problem z równaniem wymiernym
utknąłem w połowie
9 kwi 21:51
PW: A ta połowa to
3x(2x+1) − 7x2 + x2(2x+1) = 0 ?
9 kwi 22:01
pcp: 6x+3x−7x2+2x3+x2=0
2x3−6x2+9x=0
x(2x2−6x+9)=0
tak?
9 kwi 23:30
5-latek: Juz na poczatku masz blad
6x2+3x−7x2+2x3+x2=0
9 kwi 23:34
Piotr:
chlip, chlip

2x+1 ≠ 0
9 kwi 23:36
5-latek: Piotrze 
Wierzmy ze
pcp wie o tym i wyznaczyl dziedzine (napisal uktknalem w polowie
9 kwi 23:39
Piotr:
a ja tam nie wierze. juz tyle razy widzialem jak jest zapominana dziedzina, ze wole za kazdym
razem pisac, zeby wbic do glowy
9 kwi 23:41
Dolar: Moge pomnożyc na początku przez (2x+1)2 bo przez 2x+1 nie ?
9 kwi 23:58
pcp: tak tak wyznaczylem dziedzine

6x
2+3x−7x
2+2x
3+x
2=0
2x
3+3x=0
x(2x
2+3)=0
x=0 lub (2x
2+3)=0
jak ten nawias ruszyc bo zle cos licze, wychodzi inny wynik niz powinien
10 kwi 00:01
ZKS:
A co Ci wychodzi z tego 2x2 + 3 = 0?
10 kwi 00:02
5-latek: No nie . mnozysz przez 2x+1 bo masz rownanie
Gdyby byla nierownosc to tak przez (2x+1)2 (bo wtedy wiesz ze nie zmieni CI sie zwrot
nierownosci
10 kwi 00:02
5-latek: czesc
ZKS
Ciekawy tez jestem co napisze (tzn co mu wychodzi
10 kwi 00:04
Dolar: Dzięki,zapamiętam
10 kwi 00:05
Piotr:
2x
2+3 = 0
no ciekawe jak to rozlozy
10 kwi 00:06
ZKS:
Witaj
5−latek.

Właśnie mnie to ciekawi dlatego aż zapytałem.
10 kwi 00:07
ZKS:
Może będzie próbował w ten sposób
2x2 − 3i2 = 0.
10 kwi 00:07
Piotr:
na pewno
10 kwi 00:09
Dolar: Panowie jak pcp nie napisze to zlitujcie sie i napiszcie wynik − jestem ciekawy czy mam dobrze
10 kwi 00:13
Piotr:
0
10 kwi 00:16
ZKS:
To napisz będzie miał. Ktoś Ci sprawdzi czy masz dobrze.
10 kwi 00:17
5-latek: Cos za dlugo sie zastanawia nasz kolega albo kolezanka
Dolar a jaki wyszedl CI wynik
10 kwi 00:18
Dolar: x(2x
2+3)=0
x=0 ⋁ 2x
2+3=0
2x
2=−3 /:2
Sprzecznosc
X=0?
10 kwi 00:26
Piotr:
przeciez napisalem

gdy masz x*2 + coś>0 = 0 od razu piszesz sprzeczność
10 kwi 00:29
Piotr:
tam ma byc x
2 oczywiscie
10 kwi 00:30
5-latek: Dlaczego dajesz znak zapytania ?(nie jestes pewien ?
masz dobrze .
Wiec teraz podstaw za x=0 do rownania wyjsciowego i sprawdz czy x=0 jest rozwiazniem
Jesli tak to mozesz isc spac
10 kwi 00:30
ZKS:
Piotr może te coś jest < 0?
10 kwi 00:42
Piotr:
3 jest wieksze od 0
10 kwi 00:47
Dolar: Dziękuje mój Panie udam sie teraz na spoczynek aby jutro kontynuowac oblężenie na matematyczną
twierdzę
Bóg z Wami
10 kwi 00:47
ZKS:
Chodziło mi że napisałeś "coś" a jeżeli te "coś" jest mniejsze od 0.
10 kwi 00:52
Piotr:
no ale napisalem, ze to cos ma byc wieksze od 0
10 kwi 00:53
ZKS:
Rzeczywiście nie zrozumiałem zapisu.

Myślałem że tam jest
x
2 + coś > 0 a Tobie chodziło x
2 + [coś > 0].
10 kwi 01:00
Piotr:
dalej jest = 0 i zrobilem dwie spacje
10 kwi 01:02