równania kwadratowe
Slabeusz: rozwiąż równanie 16−(2x−1)2 = 0
jak się za to zabrać? Zapewne mam najpierw obliczyć delte potem x1 i x2 lecz co z tym
nawiasem? Bo b2−4ac to te b mam najpierw obliczyć?
9 kwi 21:44
PW: Schematy zabijają myślenie (a deltę można liczyć gdy funkcja jest w postaci ogólnej, ta nie
jest).
16 = (2x−1)2
42 = (2x−1)2
Obiekty podnoszone do kwadratu po obu stronach są równe lub przeciwne.
9 kwi 21:48
Eta:
"obiekty latające" .....to
UFO
9 kwi 21:51
PW: Wiedziałem.
9 kwi 21:58
Draghan: Heh

Muszki owocówki to również
UFO?
9 kwi 22:05
pigor: ...,
I sposób:
16−(2x−1)2=0 ⇔ 4
2−(2x−1)
2=0 ⇔ (4−2x+1)(4+2x−1)=0 ⇔ (5−2x)(3+2x)=0 ⇔
⇔ 5−2x=0 v 3+2x=0 ⇔
x= 2,5 v x= −1,5 ⇔
x∊{ 52,− 32 } ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
II sposób:
16−(2x−1)2=0 ⇔ (2x−1)
2= 16 ⇔ |2x−1|= 4 ⇔ 2x−1=−4 v 2x−1=4 ⇔
⇔ 2x=−3 v 2x= 5 ⇔
x=−32 v x= 52 . ...
9 kwi 22:06