4 i 5 zadanie pomocy
Miks: Potrzebna pomoc przy 2 zadanich
Dane są Punkty A (−5, 8) B (−1,−6) , C (3,2)
1. Napisz równanie Prostej na której leży wybrany bok trójkąta ABC
2. Napisz równanie Prostej równoległej do tego boku i przechodzącą przez trzeci podany
wierzchołek
3. Napisz równanie prostopadłej do wybranego boku i przechodzącej przez przeciwległy
wierzchołek
4. Wyznacz środek wyznaczonego boku i napisz równanie symetralnej tego boku.
5. Wyznacz długość wybranego boku i napisz równanie okręgu którego średnicą jest wybrany bok
Narazie zrobione 1 . 2 , 3 Potrzeba pomoc przy 4 i 5
Wyniki
1.BC y=2x−4
2.y=2x+b ? gdzie b = 18
9 kwi 21:09
J: 4) Oblicz współrzędne środka boku BC (punkt S) i przez ten punkt poprowaź prostą 3.
9 kwi 21:13
Miks: | | x1+x2 | | y1+y2 | |
S= ( |
| , |
| ) taki wzór ? jeżeli tak to |
| | 2 | | 2 | |
S=(1,−2) i co teraz mam zrobić ?
9 kwi 21:18
J: | | 1 | |
Poprowadź przez punkt S, prostą y = − |
| x + k ( jeśli dobrze pamiętam) |
| | 2 | |
9 kwi 21:20
Miks: a za k podstawić 5,5 z tamtego zadania czy obliczyć ponownie ?
9 kwi 21:21
Miks: jeżeli obliczyć ponownie to k=1.5
9 kwi 21:26
Miks: jeżeli dobrze to co zrobić z ostatnim zadaniem?
9 kwi 21:43
Aga1.: 5. Oblicz długość któregoś z boków, r= połowie tej długości.
Znajdź środek wybranego boku, będzie to środek okręgu i podstaw do wzoru.
9 kwi 21:55
Miks: dlugość BC = √32 4√2 czyli r = 2√2 ? a środek wybranego boku to współrzędne które
wcześniej liczyłem np BC ? o 21;18
9 kwi 22:09