Oblicz pole maksymalne prostokąta
Pelc: Prosta o równaniu y=6−2x wraz z osiami układu współrzędnych wyznacza trójkąt prostokątny ABO. W
trójkąt ten wpisano prostokąt w ten sposób, że jeden z wierzchołków prostokąta znajduje się w
początku układu współrzędnych, a dwa inne na osiach układu współrzędnych. Czwarty wierzchołek
leży na odcinku AB. Uzasadnij, ze pole tego prostokąta nie jest większe od połowy pola
trójkąta ABO.
wyznaczyłam współrzędne A(3;0) oraz B(0;6) i pole trójkąta ABO P=9
jeśli dobrze rozumuję
4. wierzchołek ma współrzędny (x;6−2x)
pole czworokąta policzymy z P(x)=x(6−2x)
jak teraz policzyć pole maksymalne tego czworokąta? (kombinowałam z obliczeniem miejsc
zerowych, a potem z wierzchołka paraboli, ale wychodzą jakieś bzdury

)
Z góry bardzo dziękuję!
Janek191:
P( x) = x*( 6 − 2x) = − 2 x
2 + 6 x
| | −6 | |
a = − 2 < 0, więc funkcja P osiąga największą wartość dla x = p = |
| = 1,5 |
| | − 4 | |
Wtedy y = 6 − 2*1,5 = 3
a pole maksymalne P
max = 1,5 * 3 = 4,5
4,5 : 9 = 0,5 czyli pole prostokąta nie może być większe od połowy pola trójkąta.