.
Piotr 10:

Trójkąt o bokach 8,9,11 obraca się wokół najdłuższego boku. Oblicz pole otrzymanej bryły.
Bryła sklada się z dwoch stozkow
to tak
licze sobie promien z ukladu rownan
r
2+(11−h)
2=8
2
r
2+h
2=81
zgadza się jak w kluczu operonu
P
bryły=P
1+P
2
P
1=π*r(r+9) ; P
2=π*r(r+8)
P
bryły=2πr
2+17π*r
? O to chodzi, bo jak liczę to to wychodzi inny wynik niz w odpowiedzi
9 kwi 21:03
Godzio:
Jak Ty liczysz to pole ? Czemu r + 9 i r + 8?
9 kwi 21:09
Piotr 10: ze wzoru P=πr(r+l)
l − tworząca
9 kwi 21:10
Godzio:
Popatrz sobie na tą bryłę i pomyśl nad jej polem
9 kwi 21:10
pigor: ..., a gdzie ty widzisz to 2πr
2 
, bo przecież
P
B= πr l
1+πr l
2= π r(9+8)= 17π r= ... i koniec
9 kwi 21:12
Piotr 10: a no tak, nie wiem czemu ja 2x pole podstawy jeszcze dodałem dzieki
9 kwi 21:13