planimetia
Stasia: Dany jest trójkąt prostokątny ABC.Symetralna przeciwprostokątnej AB dzieli jedną z
przyprostokątnych na odcinki długości 3 i 6 cm.Wyznacz długość drugiej przyprostokątnej i
przyległy do niej kąt ostry.
2 lis 13:21
:)TO TYLKO JA: 54=0,5IABI
2 ⇒IABI
2=108 ⇒IABI=
√108=
√3*36=6
√3
IBCI
2+IACI
2=IABI
2 ⇒IBCI
2+9
2=(6
√2)
2 ⇒IBCI
2=108−81=27⇒IBCI=
√27=
√9*3=3
√3
| | 3√3 | | 1 | |
sin |
| = |
| =60 STOPNI |
| | 6√3 | | 2 | |
Zrób sobie rysunek,będzie wszystko ładnie widać.Ja niestety nie potrafię,tu, na forum robić
rysunków...
2 lis 15:48
2 lis 15:50