9 kwi 20:49
bezendu: ?
9 kwi 21:02
Mila:
Mieszaj zadania, najpierw łatwe, potem trudniejsze.
Jaki obowiązujący zbiór masz w szkole, o ile wiem, to dla technikum, są dobre zbiory z
geometrią.
Ja mam z wydawnictwa "Nowik", pięknie wytłumaczona geometria.
9 kwi 21:19
bezendu:
Ja już do szkoły nie chodzę. Miałem matematyka z plusem. Mieszając zadania nie wyrobię się z
całym materiałem..
9 kwi 21:20
Mila:

Jeszcze raz inny sposób:
1) Znaleźć długość odcinka dwusiecznej kąta prostego w trójkącie prostokątnym o
przyprostokątnych
a i b.
| | 1 | | 1 | |
PΔABC= |
| *a*d*sin(45)+ |
| *b*d*sin(45)⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| *a*d*sin(45)+ |
| *b*d*sin(45)= |
| a*b⇔/*2 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
2)
W trójkącie ABC dane są boki a i b oraz kąt C=120o.
Oblicz długość odcinka dwusiecznej kąta C.
9 kwi 21:41
bezendu:

|AB|
2=a
2+b
2+ab
|AB|
2=ab(a+b)
|AB|=
√ab(a+b)
Czy to jest ok do tej pory ?
9 kwi 21:44
Mila:
ab(a+b)≠a2+b2+ab
A gdzie dwusieczna, popatrz na rozwiązanie zadania (1).
I po co obliczasz AB, jaki masz plan?
Uwaga: ( poradnikach, tablicach, masz tak)
Naprzeciw wierzchołka A leży bok oznaczony literą a.
Naprzeciw wierzchołka B leży bok oznaczony literą b.
Naprzeciw wierzchołka C leży bok oznaczony literą c.
9 kwi 21:52
bezendu:
Zęby obliczyć długość boku AB i potem z pola ?
1) sposób był z podobieństwa w innym wątku.
9 kwi 21:54
Eta:
Bolą Cię
zęby?
9 kwi 21:55
bezendu:
Żeby policzyć długość odcinka AB i potem z pola.
9 kwi 21:56
Eta:
9 kwi 21:56
bezendu:
9 kwi 21:57
Mila:
bezendu, sposób dostosowujemy do zadania.
Dzisiaj podałam inny sposób,który pozwoli Ci rozwiązać to zadanie z trójkątem rozwartokątnym
bez zbędnych komplikacji.
Jeżeli coś piszę do Ciebie, to z celem.
Pole inaczej oblicz, bez boku AB.
9 kwi 22:04
bezendu:
| 1 | | 1 | |
| *a*d*sin60+ |
| *db*sin60 |
| 2 | | 2 | |
| √3 | | √3 | |
| ad+ |
| db=U{√3}[4}ab /*4 |
| 4 | | 4 | |
√3ad+
√3db=
√3ab
ad+db=ab
d(a+b)=ab
9 kwi 22:06
bezendu:
Wiem, że chcesz mi pomóc i to doceniam. I jestem bardzo wdzięczny za to !
9 kwi 22:06
Mila:
Teraz dobrze , w drugiej linijce brak:
P=..
9 kwi 22:17
bezendu:
To już coś więcej wiem. I zapamiętam
9 kwi 22:19
Mila:
3) Na boku a trójkąta równobocznego , jako na średnicy zakreślono okrąg .
Znaleźć pole części trójkąta zawartej wewnątrz okręgu.
Najpierw zrób konstrukcję na kartce.
9 kwi 22:37
bezendu:

Na kartce wyszło, tutaj nie koniecznie
9 kwi 22:45
Mila:
9 kwi 22:56
bezendu:
ADM i KDB są równoboczne ?
9 kwi 23:00
Mila:
Tak, zastanów się dlaczego.
9 kwi 23:08
bezendu:
Na pewno AD to promień i MD również a kąty po 60 więc jest równoboczny
9 kwi 23:10
Mila:
|AD|=|MD|=r ⇔ΔAMD jest Δ równoramiennym⇔∡A=∡M=600⇒∡D=60o
Licz dalej pole figury.
9 kwi 23:21
9 kwi 23:24
Mila:
Nie.
2*PΔ+Pwycinka
9 kwi 23:37
9 kwi 23:41
Mila:
Dobrze.
Dobranoc.
9 kwi 23:56
bezendu:
Dziękuję jutro poproszę o większą porcję trudniejszych

Dobranoc.
9 kwi 23:58
Mila:
1) Stosunek pola rombu do pola koła wpisanego w ten romb wynosi 8:π.
Oblicz miarę kąta ostrego tego rombu.
2)Stosunek długości przekątnych rombu wynosi 3:4.
Oblicz stosunek pola rombu do koła wpisanego w ten romb.
10 kwi 15:28
Mila: 3) rozwiąż nierówność:
b)
| | x2−2x+1 | | x−1 | |
| |
| |+| |
| |−12<0 |
| | x2−4x+4 | | x−2 | |
10 kwi 15:31
Mila:
4) Dla jakich wartości parametru m∊R równanie :
| 5 | | 3 | |
| = |
| ma dodatnie rozwiązanie? |
| 3x−m | | mx−4 | |
10 kwi 15:47
bezendu:
1. α=30
0
| | x2−5x+4 | | x2−5x+4 | |
3. |
| ≥1 lub |
| ≤−1 |
| | x2−1 | | x2−4 | |
10 kwi 18:34
Mila:
2) Popraw
3) dalej...
10 kwi 18:39
10 kwi 18:42
bezendu:
| | 9 | | 20 | |
Ostatnie to m∊( |
| , |
| )/{2√3} |
| | 5 | | 3 | |
Mam trochę problem z 3 b) ?
10 kwi 18:45
Piotr 10: w b) pozwijaj we wzory skrocnego mnozenia
10 kwi 18:47
Mila:
4) dobrze.
3) (a) przenosisz wszystko na jedna strone , sprowadasz do wspólnego mianownika , ...
| | x−1 | |
b) robisz podstawienie | |
| |=t, t≥0 |
| | x−2 | |
10 kwi 18:49
bezendu:
3. a
D=R\{−2,2}
(−5x+8)(x−2)(x+2)≥0
x(2x−5)(x−2)(x+2)≤0
I teraz część wspólna ale nie chcę mi się już jej wyznaczać
10 kwi 18:53
bezendu:
Mila ja wiem jak się rozwiązuję tylko miałem problem z tym b )
10 kwi 18:54
Mila:
3a − błąd w odpowiedzi, ma być suma zbiorów .
10 kwi 20:21
bezendu:
No to suma, przepraszam, źle spojrzałem na spójnik. Jednak upieram się na zadania z
planimetrii.
10 kwi 20:22
zawodus: Zadanie
Trójkąt ABC jest równoboczny. Na przedłużeniu boku AB i na boku BC obieramy odpowiednio punkty
Q i P w ten sposób, że |CP|=|BQ|. Wykaż, że |AP|=|PQ|.
10 kwi 20:31
bezendu:

hmm ?
10 kwi 20:49
zawodus: Rysunek ok.
10 kwi 20:50
bezendu: A dalej?
10 kwi 21:02
zawodus: no czekamy na dowód
10 kwi 21:04
bezendu:
Z podobieństwa mam to zrobić ?
10 kwi 21:07
Mila:
10 kwi 21:09
zawodus: wszystkie techniki dozwolone
10 kwi 21:09
bezendu:
Ale niestety mam tylko jeden bok taki sam, kąty raczej różne.
10 kwi 21:12
zawodus: bezendu To jest zadanie z podstawy, nie dostaniesz tak szybko wskazówki...
10 kwi 21:14
bezendu:
Masakra..
10 kwi 21:22
Mila:
Tw cosinusów, nie powiem, gdzie.
10 kwi 21:33
bezendu:
Tw cosinusów
d=AP
d2=a2+(a−x)2−2a*(a−x)*cos600 ?
10 kwi 21:38
Mila:
Dalej , PQ2=....
10 kwi 21:41
zawodus: i co dalej? wtedy?
popróbuj niech ci 3 razy nie wyjdzie to będziesz bardziej usatysfakcjonowany z uzyskania
rozwiązania
10 kwi 21:42
bezendu:
Ok i co teraz skoro mam PQ i AP ?
10 kwi 21:44
zawodus: Masz pokazać, że |PQ|=|AP|
10 kwi 21:45
bezendu:
To już mam, dzięki Mili, to było z podstawy ? Nie załamuj mnie !
10 kwi 21:54
Marcin: Twierdzenia cosinusów nie ma na podstawie o ile się nie mylę, ale co ja tam wiem, lecą na

Można prosić dowód bez twierdzenia?
10 kwi 21:55
bezendu:
Marcin przestań, bo brzuch Ci urośnie to się w garnitur nie zmieścisz na zakończenie
10 kwi 21:57
zawodus: No to próbujemy bez cosinusów

Ale proszę o robienie tylko przez maturzystów
10 kwi 21:58
Marcin: O to się nie boję. Na razie waga w normie
10 kwi 21:58
Marcin:

Byłoby ok?
10 kwi 22:21
zawodus: Ale co z tego wynika?
10 kwi 22:24
Marcin: ADF i DEF są identyczne więc AF= FE.
Nie będzie tak?
10 kwi 22:26
Marcin: Wybacz błąd oznaczeń.
10 kwi 22:29
zawodus: Ujdzie
10 kwi 22:33
Marcin:
10 kwi 22:34
zawodus: Zapiszemy cię do grupy AA
11 kwi 07:37
Marcin: ok, ale idziesz ze mną
11 kwi 14:03
5-latek: Marcin ja spadam do pracy za chwile a TY lap
Na okregu o promieniu r opisano trapez rownoramienny
Punkt stycznosci dzieli ramie trapezu na odcinki ktorych dlugosci sa w stosunku 1:2. Oblicz
dlugosc promienia okregu opisanego na tym trapezie . Powodzenia >
11 kwi 14:08
Marcin: Dzięki za zadanko
11 kwi 14:33
zawodus: Ja?

Ja to chcę do więzienia i żebym mógł sobie książki z matmy pożyczać i inne też to by było moje
marzenie

i jeszcze net do forum
11 kwi 14:40
Marcin: Co do więzienia i książek z matmy, to chyba nie byłoby aż tak wielkiego problemu. Z internetem
z gorzej, ale nie można mieć przecież wszystkiego
11 kwi 14:51
zawodus: Ja muszę mieć wszystko
11 kwi 14:54
Marcin: Marzenia trzeba realizować stopniowo

Najpierw dostań się do więzienia
11 kwi 14:55
zawodus: Z tym to nie problem

Ostatnio mandat złapałem za przejście dla pieszych...
11 kwi 14:59
Marcin: Też dostałem. W dniu urodzin

Za to do wiezień nie wsadzają
11 kwi 15:00
zawodus: "Ci" ludzie są do bani spieszyłem się na ostatni autobus (następny za 3,5h). Nic nie jechało a
ten "uprzejmy człowiek" nic żadnego upomnienia tylko mandat...
Jakbym mu "podziękował" to bym trafił
11 kwi 15:01
Marcin: Następnym razem uciekaj
11 kwi 15:02
zawodus: Tak, myślisz, że to skutkuje?
11 kwi 15:14
Marcin: No pewnie

Sam muszę kiedyś spróbować
11 kwi 16:07
bezendu:
Czy tylko mi się tak, wydaję czy zadania na maturze R z planimetrii są takie proste ? Nie
chodzi o dowód.
11 kwi 19:49
Marcin: To zależy dla kogo. To co dla Ciebie jest banalne, dla mnie może być nie do zrobienia
11 kwi 19:54
bezendu:
Popatrz na zadania z matur 2010−2013 dotyczące planimetrii. Wydają się bardzo proste...
11 kwi 19:55
Draghan: Jak sobie przejrzysz matury, to w sumie tam nie ma wielu trudnych zadań w ogóle

Tylko właśnie dowody są trudne. A jak masz 2 lub 3 takie zadanka...
11 kwi 19:55
bezendu:
Czyli mam nadzieję, że jednak zrobię cały arkusz od A do Z !
11 kwi 19:57
Draghan: Czego Tobie, reszcie maturzystów (i sobie) życzę

Chociaż wiem, że ja wszystkiego nie zrobię

Ale trzeba być dobrej myśli
11 kwi 20:00
Marcin: Te z CKE nie są może jakichś najwyższych lotów
11 kwi 20:01
Marcin: Ja się będę cieszyć z każdego wyniku
11 kwi 20:02
bezendu: Ciężą tylko najwyższe noty !
11 kwi 20:02
Marcin: Oj tam przesadzasz

Czasem stres może Ci zepsuć kilka lat nauki
11 kwi 20:03
Piotr 10: Bez strachu
11 kwi 20:06
Draghan: Wiecie co?

Fajnie jest tak pogadać, ale...
DO ROBOTY! 
11 kwi 20:07
Marcin: Ty może tak. Ja w sumie też (piwko przed maturką

) ale nie każdy
11 kwi 20:08
5-latek: Marcin ale zacznij je robic
11 kwi 23:20
Marcin: Zadania? Tego od Ciebie jeszcze nie robiłem, bo jechałem z arkuszami. Jutro, dobrze?
11 kwi 23:43
Draghan: Jedno z zadań, podanych przez [Ż[Milę]], brzmi: Stosunek pola rombu do pola koła wpisanego w
ten romb wynosi 8:π. Oblicz miarę kąta ostrego tego rombu.
Prawidłowa odpowiedź to 30
o
| | 1 | |
A mi cały czas wychodzi sinα = |
| ≈ 0.05  |
| | 2π2 | |
Mógłby ktoś podrzucić małą (ale tylko małą

) wskazówkę, jak należy rozwiązać?
13 kwi 22:53
Draghan: Milę*
13 kwi 22:53
Mila:

P
▱=a
2sinα
13 kwi 22:57
Draghan: Ech. Ja to liczyłem z
P=ah
i P=a
2sinα
Z tego policzyłem i z wiadomości o stosunku pól policzyłem a i później podstawiłem.
Dlaczego tak nie można?
13 kwi 23:02
13 kwi 23:24
Draghan: Mam teraz mały rebus

Rozwiązanie: ten z młotkiem, to ja

A ten obok, to też ja

Strzelający do samego siebie

Za głupotę.
Za każdym z pięciu razów, jak to liczyłem, liczyłem poprawnie

Tylko że w poleceniu jest
| | 8 | |
stosunek, wynoszący |
| . A ja za każdym razem podstawiałem 8*π. Bo nie widziałem tego |
| | π | |
dwukropka tam

Przepraszam, wczoraj mi się internet rozłączył, więc nie mogłem odpisać.
Dziękuję Ci,
Milu, za poświęcony czas
14 kwi 09:10
Draghan: A w
3b Jakie jest prawidłowe rozwiązanie nierówności
| | x2 − 2x + 1 | | x−1 | |
| |
| | + | |
| | − 12 < 0 ? |
| | x2 − 4x + 4 | | x−2 | |
Wyżej nie zauważyłem, żeby była wspomniana odpowiedź do tego zadania

Mój wynik to x ∊ (−oo;2) u (2.5;+oo). Czy jakaś dobra dusza mogłaby zweryfikować?
14 kwi 11:13
pigor: ..., no nie wiem, bo dla mnie ta nierówność przy
x≠2
sprowadza się np.do postaci
|x−1|< 3|x−2| ⇔ x
2−2x+1< 9x
2−36x+12 ⇔
8x2−34x+11 >0,
a tu nieciekawy trójmian o nieciekawej "delcie",...
14 kwi 11:42
Draghan: Hm
x ≠ 2
| | x2 − 2x +1 | | x−1 | | (x−1)2 | | x−1 | |
| |
| | + | |
| | −12 < 0 ⇔| |
| | + | |
| |<12 |
| | x2 −4x +4 | | x−2 | | (x−2)2 | | x−2 | |
1.
| (x−1)2 | | x−1 | |
| + |
| < 12 |
| (x−2)2 | | x−2 | |
do wspólnego mianownika...
wymnożenie przez mianownik, później przeniesienie wszystkiego na lewo i wymnożenie...
−10x
2+43x−45 < 0
| | 5 | |
stąd x ∊ (−oo;2)u( |
| ;+oo) |
| | 2 | |
2.
| (x−1)2 | | x−1 | |
| + |
| > −12 |
| (x−2)2 | | x−2 | |
(...) brak miejsc zerowych, parabola leży nad osią OX, więc x ∊ R
14 kwi 12:01
Mila:
Wykonaj podstawienie:
Wtedy :
t
2+t−12<0
Δ=..
t∊(0,3)
|x−1|<3|x−2| i x ≠2 ⇔
(x−1)
2<9*(x−2)
2
dokończ.
14 kwi 12:07
Draghan: Dziękuję stukrotnie

Już nie mam siły analizować, co w tamtym skopałem

Źle ze mną chyba − śnią mi się zadania po
nocach

Ale jeszcze raz przeliczę, dla pewności
14 kwi 12:31
Mila:
Idź na spacer.
14 kwi 15:02
Marcin: Mi się jeszcze nigdy nie śniło zadanie
14 kwi 15:08
zawodus: Mnie się rozwiązania zadań których nie umiem śnią
14 kwi 16:25
Draghan: Dzięki

Właśnie ze spaceru wróciłem

Dwie godzinki

Nawet
miła pogoda

Mi się ostatnio dwa razy śniło

Raz to z prawdopodobieństwem, co prosiłem o potwierdzenie, a
Jeeny, wczoraj cały wieczór robiłem to zadanie z rombem i stosunkiem pól, na różne sposoby

I
cały czas wychodziło to samo, że α ≈ 3
o 
Już nawet zacząłem myśleć, że tablice mam jakieś
fałszywe
14 kwi 16:28