ciągi, ciag arytmetyczny, suma początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego
Kinia: Polecenie to oblicz:
8
2−10
2+12
2−14
2+16
2−18
2+...+2012
2−2014
2=...?
http://s3.ifotos.pl/img/mat1jpg_exnxnsx.jpg
Nie wiem gdzie zrobiłam błąd, bo wynik to 5 tys. mniej...
9 kwi 20:47
Kinia: Baardzo proszę o pomoc, to tylko sprawdzenie xD
Bo ja szukałam i nie mogę znaleźć...
Odp to ok 5tys mniej(około)
9 kwi 21:00
Rafał28:
Masz dobrze tylko na samym końcu skąd 503,25?

Liczba wyrazów ciągu to liczba naturalna.
8
2 − 10
2+...+2012
2−2014
2 =
= 8
2 − (8+2)
2+...+2012
2 − (2012+2)
2 =
=8
2−8
2−2*2*8−2
2+...+2012
2−2012
2−2*2*2012−2
2=
=−36+...+(−8052)
a
1 = −36
a
n = −8052
r = −16
a
n = a
1 + (n−1)r
−8052 = −36 + (n−1)(−16)
n=502
| | −36−8052 | |
Sn = |
| *502 = −2030088 |
| | 2 | |
9 kwi 21:15
Kinia: A 'n' to nie liczba ostatniego wyrazu z ciągu dzielone przez różnicę ciągu?
Musze korzystać z tego wzoru na 'n−ty' wyraz ciagu?
9 kwi 21:23
Kinia: I dziękuję
9 kwi 21:34