ok
Radek:
Napisz równanie okręgu o środku S(1,1) , który na prostej o równaniu x − y + 4 = 0 odcina
cięciwę AB długości 2√2 . Wykonaj rysunek
Proszę o pomoc. Bezradny jestem w tym zadaniu
9 kwi 20:46
ja:
9 kwi 20:52
Radek:
Ale jak wyznaczyć r ? Jaki to trójkąt ?
9 kwi 20:55
Piotr 10: trojkat rownoramienny
9 kwi 20:57
bezendu:
odległość punktu od prostej to h potem z Tw.pitagorsa policzysz promień r=√10
9 kwi 21:08
Domel:

Obróciłem troszkę rysunek, żebyś miał łatwiejszy pogląd
a = 2
√2
No i spróbuj z twierdzeń sinusów, cosinusów i wylicz r − dalej to już skorzystanie z ogólnego
wzoru na równanie okręgu
9 kwi 21:16
Radek:
Dziękuję Domelku

Już zrobione !
9 kwi 21:17
Radek:
Znajdź równanie prostej, zawierającą dwusieczną tego kąta, utworzonego przez proste k : x + 3y
− 1 = 0 oraz l : 6x − 2y+ 1 = 0 , do obszaru którego należy punkt P (3,1) .
Wiem jak wyznaczyć równania dwusiecznych i tylko tyle ?
9 kwi 21:24
Piotr 10: no jak teraz wyszły Ci dwa rownania prostej to teraz musisz wybrac jedna z nich do ktorej
nalezy punkt P
9 kwi 21:25
Radek:
Ale tu chodzi o obszar ? !
9 kwi 23:01
Rafał28: Narysuj sobie prostą k i prostą l i zaznacz punkt P.
Punkt P będzie w jednej z ćwiartek na które te proste dzielą się i tam właśnie, gdzie będzie
punkt P masz wyznaczyć równanie dwusiecznej. Tzn w tym obszarze co jest punkt P. Mam nadzieję,
że rozumiesz

A i żeby była jasność Punkt P nie musi należeć ani do prostych k, l ani do dwusiecznych.
9 kwi 23:17
Radek:

−11x+10y−3=0 13x−y+1=0
10y=11x+3
13x−y+1=0
−y=−13x−1
y=13x+1
9 kwi 23:22
Radek: ?
9 kwi 23:27
Radek: ?
9 kwi 23:36
Rafał28:

To są rozumiem twoje dwusieczne?
Chodziło mi o proste k i l. Patrz Rysunek.
Punkt P leży w pewnym obszarze (zakreskowany na zielono), czyli chodzi w zadaniu o dwusieczną e
bo też tam leży w tym obszarze.
To jest rysunek pomocniczy.
9 kwi 23:49
Radek:
Ok rozumie, dziękuję i dobranoc.
9 kwi 23:51
Rafał28: Dobranoc.
9 kwi 23:52