dla jakich wartości parametru
myq: dla jakich wartości parametru m równanie
x2 − 2(m+1)x+m=0 ma dwa rózne pierwiastki większe od 2
mógłby to ktoś tak ładnie rozpisać ?
9 kwi 20:28
Tadeusz:
Δ>0
xw>0
f(2)>0
9 kwi 20:31
myq: założenia znam ale podczas liczenia wyróżnik wychodzi mi ujemny, nie wiem gdzie się pogubiłem
9 kwi 20:32
J: Tadeusz... x
w > 2
9 kwi 20:32
Tadeusz:
... tak ....dokładnie −
9 kwi 20:36
Piotr:
Δ>0 ⇒ m∊R
9 kwi 20:36
myq: to moglibyście jakoś rozpisać rozwiązanie ?
9 kwi 20:37
J: Masz podaną kawę na ławę .... , pokaż swoje obliczenia.
9 kwi 20:39
myq: [2(m+1)]
2 −4m >0
Δ=4m
2+8m+4−4m=4m
2+4m+4
Δm=16−64 = −48
m∊R
x
w >2 ⇔ m+2>2⇔m>0
f(2) > 0⇔4 − 2(m+1)2+m >0⇔4−4m+4+m>0 ⇔ 8 −5m > 0⇔ m< 8/5
mam wrażenie że gdzies coś pokręciłem
9 kwi 20:45
J: | | −b | |
Źle xw ... xw = |
| = ... |
| | 2a | |
9 kwi 20:48
myq: −m−1 > 2?
9 kwi 20:50
J: b = − 2(m+1) , a = 1
9 kwi 20:51
myq: no to czyli −(−2(m+1)) = −(−2m−2)= 2m−2 i potem dzielę to przez dwa i mam m−2 tak ?
9 kwi 20:53
J: Podziel jeszce raz ...
9 kwi 20:56
myq: jeju ale ze mnie troglodyta, aż przepraszam
9 kwi 20:56
myq: serdecznie dziękuje za cierpliwość do mnie, nie wiem co to było, zaćma na umysle chyba
9 kwi 20:59