Carmen: Wyznacz wzór funkcji liniowej której wykreem jest prosta nachylona do osi OX pod kątem 60
stopni pzrechodząda pzrez punkt P=(2√3, -1)
13 paź 21:55
zaw: tgα odpowiada wspolczynnikowi kierunkowemu funkcji liniowej dlatego wspolczynnik
kierunkowy to √3 dalej powinno byc latwiej
13 paź 22:02
Marcin: f(x) = ax+b
jest prosta nachylona do osi OX pod kątem 60 stopni
a=tg 600
czyli a=√3
f(x)= √3x+b
pzrechodząda pzrez punkt P=(2√3, -1)
-1=√3*2√3 +b
-1=6+b
b=-7
f(x)=√3x-7
13 paź 22:04
Carmen: i co dalejjj ?!?!?!

nei czaje wogóle tego zadania

moze ktos mi to zrobic cale?
13 paź 22:04
Carmen: oo wlasnie

dzieki

marcin ty tu widze kurde wszytsko potrafisz zrobic
13 paź 22:05