wielomiany
MKH: pomoże ktoś? bo nie chce mi wyjść
jednym pierwiastkiem tego wielomianu w(x)=2x4+11x3+18x2+4x−8 jest liczba −2.
Udowodnij, ze ten pierwiastek jest potrójny i wyznacz pozostałe pierwiastki.
Udowodnilam Hornerem, ze jest potrójny, ale jakie będą pozostałe pierwiaski?
9 kwi 20:28
J: Podziel przez (x+2)3
9 kwi 20:29
MKH: i jaka wychodzi reszta?
bo wiem jakie sa odpowiedzi tj.jakie powinny wyjść pierwiastki, ale mi wychodzi zupełnie coś
innego
9 kwi 20:30
Eta:
W(x)=(x+2)3(2x−1)
9 kwi 20:36
J: Reszta musi wyjść : f(x) = ax + b i znajdziesz jej miejsce zerowe ( czwarty pierwiastek)
9 kwi 20:37
J: Ot co ..., witaj :Eta
9 kwi 20:38
MKH: dziekuje!
9 kwi 20:40