geometria
Radek:
Dane są punkty A (0,0) i B(4,2) .
Znajdź równanie okręgu wpisanego w romb ABCD
(x−2)
2+(y−1)
2=5
| | 15 | |
a w odp mam że (x−2)2+(y−1)2= |
| ? |
| | 4 | |
9 kwi 20:03
Piotr 10: Chyba nie podałeś calej tresci
9 kwi 20:07
Radek:
dane są punkty A=(0,0) B=(4,2)
a) Znajdź takie punkty C i D aby trójkąty ABC i ABD były równoboczne.
b)Znajdź równanie okręgu wpisanego w romb ABCD .
A zrobiłem ale z b mam problem
9 kwi 20:08
Piotr 10: P
rombu=r*p , gdzie
p − połowa obwodu
9 kwi 20:10
Radek:
yy

? Ja zrobiłem, że wyliczyłem długość środek AB i potem odległość środka odcinka od punktu
b wychodzi
√5 ?
9 kwi 20:11
Piotr 10: Tak nie można
9 kwi 20:13
Radek:
czemu ?
9 kwi 20:13
Piotr 10: Promień przecież nie łączy się z punktem B. Narysuj sobie romb i wpisz w niego okrąg.. Jeśli
okrąg bylby opisany na rombie, to wtedy bys mogl tak zrobic
9 kwi 20:15
Piotr 10: Rozumiesz?
9 kwi 20:16
Radek:
Dziękuję
9 kwi 20:17
Piotr 10: spoko, ten wzorek sobie zapamiętaj.
W sumie jest on w tablicach tylko w innej formie
Dla trojkata jest tak
P
trojkata=p*r
gdzie p − połowa obowdu
9 kwi 20:19
Radek:
Czyli odległość punktu (środka od prostej to promień) ?
9 kwi 20:25
Piotr 10: Tak
9 kwi 20:28