Funkcja liniowa
Truth: Mam szybkie pytanko.
f(x) =
1−2x1−2
teraz mam spr. czy funkcja jest malejaca czy rosnaca
czyli
a > 0 − ros
a < 0 mal
wiec rozwiazalem ta funkcje.
wyszlo mi: f(x) = −2x + 2
√2x
czyli a > 0
moglby mnie ktos sprawdzić

?
9 kwi 20:01
Kamix: Jak nie jesteś pewny to narysuj i zobaczysz ; )
9 kwi 20:02
Godzio:
Zobacz jaki wzór f nam podałeś
9 kwi 20:02
Truth: oj cos nie zadzialalo, przepraszam.
f(x) = 1 −2x1−√2
9 kwi 20:07
Godzio:
− (1 − 2x)(1 + √2) = − 1 − √2 + 2x + 2√2x = (2 + 2√2)x − 1 − √2
9 kwi 20:23