Dane
Miks: Dane są Punkty A (−5, 8) B (−1,−6) , C (3,2)
1. Napisz równanie Prostej na której leży wybrany bok trójkąta ABC
2. Napisz równanie Prostej równoległej do tego boku i przechodzącą przez trzeci podany
wierzchołek
3. Napisz równanie prostopadłej do wybranego boku i przechodzącej przez przeciwległy
wierzchołek
4. Wyznacz środek wyznaczonego boku i napisz równanie symetralnej tego boku.
5. Wyznacz długość wybranego boku i napisz równanie okręgu którego średnicą jest wybrany bok
Potrzebuje pomocy lub wskazówek do zadań 2,3,4,5
9 kwi 19:46
J: A masz już prostą z zad 1 ?
9 kwi 19:48
Miks: jeżeli dobrze wyliczyłem to BC y=2x−4
9 kwi 19:50
J: Dobrze ... to teraz równoległa: y = 2x +b i przechodzi przez punkt A (podstaw współrzędne
punktu A i oblicz b
9 kwi 19:54
Miks: wzór na równoległą to y=2x+b ?
9 kwi 19:55
Miks: b=18 i co teraz?
9 kwi 19:56
J: To jest równanie wszystkich równoległych do BC.Tylko teraz oblicz b, aby przechodziła przez
punkt A
9 kwi 19:57
Miks: b=18
9 kwi 19:58
J: Tak.
9 kwi 20:00
Miks: czyli to jest 2 tak ?
9 kwi 20:01
J: | | 1 | |
3) prostopadła do boku BC : y = − |
| x + k (podstaw wsp. A i oblicz k) |
| | 2 | |
9 kwi 20:01
J: co 2 ? prosta ma równanie y = 2x + 18
9 kwi 20:02
Miks: 2 zadanie
9 kwi 20:02
J: Tak .. dalej masz 3)
9 kwi 20:03
Miks: k=5,5
9 kwi 20:04
J: Sprawdź sam ... podstaw za x = − 5,5 i czy wynik jest 8
9 kwi 20:06
Miks: 8 = 2,5 + k
8 − 2.5 = k
ja to tak liczyłem
9 kwi 20:11
J: Zrób to, co napisałem 20:06
9 kwi 20:15
J: Tak... k = 5,5
9 kwi 20:16
9 kwi 20:17
Miks: to mam obliczyć czy coś innego bo już niewiem
9 kwi 20:18
J: | | 1 | | 5 | |
Nie ... masz dobrze .. prosta y = − |
| x + |
| jest OK. |
| | 2 | | 2 | |
9 kwi 20:20
Miks: | | 5 | |
czemu |
| ? tam nie powinno być 5,5 ? bo k to 5,5 |
| | 2 | |
9 kwi 20:22
Miks: może ktoś pomóc ?
9 kwi 20:34
J: | | 11 | | 5 | |
Sorry ... 5,5 = |
| , a nie |
| , przepraszam  |
| | 2 | | 2 | |
9 kwi 20:45
Miks: a wiesz może co zrobić z resztą zadań ?

byłbym bardzo wdzięczny
9 kwi 20:46
kupa: zrob sam
10 kwi 00:04