rzucamy dwa razy symetryczną kostką...
kleopatra: Rzucamy dwa razy symetryczną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania iloczynu oczek
podzielnego przez 4..
9 kwi 19:44
Draghan: http://vpx.pl/i/2014/04/09/tabela.png
Pierwszy wiersz i pierwsza kolumna obrazują wynik odpowiednio pierwszego i drugiego rzutu.
Tabela jest wypełniona iloczynami tych wyników.
Każdy iloczyn, podzielny przez 4 został zaznaczony kolorem

|Ω| = 6*6 = 36
A − zbiór zdarzeń sprzyjających
|A| − ilość zaznaczonych kolorem komórek
|A| = 15
P(A) = ...
9 kwi 20:41