Proporcjonalnosc
kaska: Turysta szedł 3,5 godziny ze stałą prędkoscią. Gdyby w takim samym tempie szedł przez 5 godzin,
to przeszedłby dystans dłuższy o 7,5 km. jaki dystans pokonał turysta w ciągu 3,5 godz?
9 kwi 18:58
norka:
1 sie 17:43
Janek191:
5 v = 3,5 v + 7,5
1,5 v = 7,5
v = 5
S = 3,5* 5 = 17,5
Odp. Turysta przeszedł w ciągu 3,5 godziny 17,5 km.
=========================================
II sposób:
5 x = 3,5*( x + 7,5)
5 x = 3,5 x + 26,25
1,5 x = 26,25 / : 1,5
x = 17,5
========
1 sie 19:03
pigor: ..., lub bardziej ...

naturalnie II sposób :
z warunków zadania i wzoru na prędkość średnią :
| | s | | s | | s+7,5 | |
v= |
| =const., czyli |
| = |
| /*5 ⇔ s=0,7s+0,7*7,5 ⇔ |
| | t | | 3,5 | | 5 | |
⇔ 0,3s= 0,7*3*2,5 ⇔ s=7*2,5 ⇔
s= 17,5 [km] .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 sie 21:00