Szereg geometryczny
trq: | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + ... = x2 + x + 1 |
| 1−x | | (1−x)2 | | (1−x)3 | |
zaznaczam warunek |q| < 1
| | 1 | | 1 | |
rozwiązuję nierówność |
| <1 i |
| >−1 |
| | 1−x | | 1−x | |
wychodzi z pierwszej części: x∊(0;1) a z drugiej x∊(1;2)
rozwiązaniem równania wg autora jest x=−1
gdzie zrobiłem błąd?
2) sin
2x+sin
3x+sin
4x + .. = 1+sinx
q=sinx
|sinx|<1
sinx<1 i sinx>−1
| | π | | 3π | |
x∊R\{ |
| + 2kπ ; |
| + 2kπ} − zrobiłem dotąd dobrze? |
| | 2 | | 2 | |
9 kwi 18:56
trq: do do pierwszego przykładu to pierwszą nierówność źle narysowałem, wychodzi więc x∊(−∞;0)U(1;∞)
a z drugiej x∊(−∞;1)U(2;∞)
wszystko wyszło ok.
9 kwi 19:07