różniczkowanie odwzorowania złożonego
andzia: potrafi ktoś w prosty sposób wytłumaczyć krok po kroku jak zróżniczkować odwzorowanie złożone g
◯ f, gdzie:
f: R+ → R2, f(x) = (x, √x), g: R2 → R, g(x1, x2) = e−( x12 + x22)
9 kwi 18:53
PW: Napis gof oznacza funkcję złożoną, przy czym najpierw działa funkcja f, a na wynik działa
funkcja g. W gruncie rzeczy złożenie to jest funkcją h: R+ → R określoną wzorem
h(x) = e−(x2+(√x)2) = e−(x2+x)
− pochodną h'(x) liczymy zwyczajnie − korzystając ze wzoru na pochodną funkcji złożonej
h'(x) = e−(x2+x) • (−(x2+x))' = …
9 kwi 23:16