Kąt α jest ostry i tgα=2. Oblicz wartość wyrażenia U{cos^{3}α-cosα}{sin^{3}α-si
aS :): | | cos3α−cosα | |
Kąt α jest ostry i tgα=2. Oblicz wartość wyrażenia |
| |
| | sin3α−sinα | |
Wyszedł mi wynik dwa ale nie jestem do końca pewny swoich obliczeń.
I przy okazji chciałem się spytać czy ma ktoś może link do odpowiedzi z podstawowej matury z
matematyki V z zadania.info? Bo klucz jest własnie na tej stronie ale trzeba za niego płacic

Z góry dziękuję za pomoc
9 kwi 18:50
Tadeusz:
| cosx(cos2x−1) | | cosxsin2x | |
| = |
| =... itd |
| sinx(sin2x−1) | | sinxcos2x | |
9 kwi 18:58
aS :): Ale nie może chyba tak jak mówisz bo z jedynki trygonometrycznej:
sin2α+cos2α=1
cos2α−1=−sin2α
9 kwi 20:45
Domel: ale w mianowniku (sin2x − 1) = − cos2x − więc minusy się redukują i zapis Tadeusza jest
poprawny
9 kwi 20:57
aS :) : Ahaaa

ok dzięki wielkie
9 kwi 20:59