7x^2(x-2)(x^2-4)≥0
mattzyd: Witam bardzo pilnie potrzebuje rozwiązać jeden przykład
7x2(x−2)(x2−4)≥0
Proszę o pomoc
9 kwi 18:44
Draghan: Prościutkie

Liczysz pierwiastki, ustalasz krotność, rysujesz wężyk i zapisujesz przedziały

Żeby policzyć pierwiastki, musisz policzyć trzy przypadki:
7x
2 = 0 v x−2 = 0 v x
2−4 = 0
9 kwi 19:01
mattzyd: No i własnie nie wiem jak rozbić te 7x2 ?
9 kwi 19:04
Piotr:
wcale. 7x456464 = 0 ⇒ x=0
9 kwi 19:05
mattzyd:

Czyli wychodzi mi
x=−2 x=0 x=2 ułożylem juz w kolejnosci
do tego rysuje przedział
9 kwi 19:11
Piotr:
a ktore pierwiastki sa podwojne ?
9 kwi 19:13
Draghan: Mi się widzi, że x=0 ma podwójną krotność
9 kwi 19:13
Draghan: O, sorry Piotr.
9 kwi 19:14
mattzyd: Wiec jak jest podwójna krotność to co wtedy ?
9 kwi 19:15
Draghan: Jeśli krotność pierwiastka jest parzysta, to wykres nie przechodzi przez pierwiastek, tylko
"odbija się" od niego
9 kwi 19:17
Piotr:
2 tez jest podwojny
9 kwi 19:18
mattzyd: Czy moglibyście go mi narysować ? Bo chyba rozumiem ale nie jestem pewien
9 kwi 19:19
Draghan: Oczywiście, dwa też podwójny

Straciłem czujność na moment
9 kwi 19:20
Piotr:
9 kwi 19:20
mattzyd: Aaa w takim sensie odbija xD Juz rozumiem
−2 −> krotność 1
2 −> krotność 2 bo (x−2) występuje 2 razy
0 −> krotność 2 bo 7x
2
Bardzo dziękuje za szybką odpowiedz i wytłumaczenie
9 kwi 19:22
Draghan:

Jeśli dobrze spojrzałem na przykład, to wężyk leci jakoś tak
9 kwi 19:23
Draghan:
9 kwi 19:24
Piotr:
jeszcze odpowiedź
9 kwi 19:24