ciąg geometryczny
radzio: pierwszy wyraz nieskończonego ciagu (a
n) geometrycznego jest równy −1. wyraz drugi, trzeci i
czwarty spełniają warunek:
a
3−2a
4=8a
2+4
a) oblicz iloraz ciągu (a
n)
b) zbadaj monotoniczność tego ciągu
czy ktoś umie to rozwiązać

z góry dziękuje za pomoc.
2 lis 10:41
Dorota: proponuję podstawić z wzoru na ciąg
an=a1*qn−1
2 lis 10:47
radzio: ale jak to podstawić?
2 lis 11:04
Dorota: podstawiłam
a3 = a1*q2
a4=a1*q3 itp
ale dalej się zawiesiłam:(
wyszło mi
−1q2−2(−1)q3=8(−1)q+4
2 lis 11:08