matematykaszkolna.pl
POMOCY!! Miks: Dane są Punkty A (−5, 8) B (−1,−6) , C (3,2) 1. Napisz równanie Prostej na której leży wybrany bok trójkąta ABC 2. Napisz równanie Prostej równoległej do tego boku i przechodzącą przez trzeci podany wierzchołek 3. Napisz równanie prostopadłej do wybranego boku i przechodzącej przez przeciwległy wierzchołek 4. Wyznacz środek wyznaczonego boku i napisz równanie symetralnej tego boku. 5. Wyznacz długość wybranego boku i napisz równanie okręgu którego średnicą jest wybrany bok z góry dziękuje bardzo to dla mnie ważne emotka
9 kwi 17:59
52: https://matematykaszkolna.pl/strona/3423.html Zapoznaj się z tym , przejdź do zadań (zrób je), jak czegoś nie będziesz umiała, dopiero pytaj.
9 kwi 18:02
Miks: boje sie że zrobie źle a takie pytania będą na sprawdzianie od którego zależy czy zdam klaseemotka
9 kwi 18:06
Miks: czy da rade ktoś to zrobić ? emotka
9 kwi 18:41
Tadeusz: ... ważniejsze na pewno jest to abyś sam "liznął" co nie co a tej analitycznej −emotka Nas na sprawdzianie nie będzie.
9 kwi 18:44
Miks: ale widząc jak to jest zrobione łatwiej sie uczyć jeżeli ktoś by mógł to dzięki emotka
9 kwi 18:47
Tadeusz: do 1) wybierz dowolne dwa z podanych wierzchołków np A i B Jest gotowy wzór na prostą przez dwa punkty. Można też inaczej zapisujesz prostą w układzie kierunkowym y=ax+b masz dwie niewiadome (a i b) Do tego równania podstawiasz kolejno współrzędne punktów Dostaniesz układ dwóch równań a z nich policzysz a i b
9 kwi 18:48
Miks: Pierwsze mi sie udało jakoś co prawda niewiem czy dobrze ale z resztą mam kłopoty i niewiem jak sie zabrać nawet
9 kwi 18:49
9 kwi 18:50
Miks: a z resztą zadań?
9 kwi 19:28